Hdelmien jätteitä ja biojätepussi pöydällä.
Kuva: iStock

Ruokahävikki nielee Suomessa vuosittain sata euroa henkeä kohden

Jääkaappi puolillaan ruuantähteitä ja parhaat päivänsä nähneitä elintarvikkeita. Hedelmävadissa mustuneita banaaneja ja nahistuneita appelsiineja. Pian ne uppoavat bioroskiksen uumeniin.

Ruokahävikki ei ole Suomessa mikään ihan pieni ilmiö, sillä pelkästään kotitalouksissa sitä syntyy yli sata miljoonaa kiloa vuodessa. Henkeä kohden se tekee 20–25 kiloa ja rahaksi muutettuna ruokaa menee hukkaan meiltä jokaiselta noin sadan euron edestä.

Minkälaisista tuotteista hävikkiä kotitalouksissa yleisimmin syntyy, Savon Marttojen kotitalousneuvoja Sirkka Kauhanen?

”Vihannekset, juurekset ja hedelmät unohtuvat helposti pusseihinsa pilaantumaan jääkaapin perukoille. Leipä on myös tyypillisesti sellaista, mitä päätyy roskikseen. Ja sitten tietysti on aika tavallista, että ruokaa valmistetaan isompi määrä, josta loppu menee hävikkiin. Tämä pätee myös kahviin.”

Miten hävikin syntymistä voi ennaltaehkäistä?

”Avainsana on suunnitelmallisuus. Viikon ruuat on hyvä miettiä etukäteen ja laatia ostoslista sen pohjalta. Jääkaapin sisällöstä voi myös ottaa kännykkäkuvan mukaan kauppaan. Elintarvikkeiden nipputarjouksiin ei kannata sortua, mikäli ei ole isompi ruokakunta kyseessä. Jääkaappia on syytä käydä säännöllisesti läpi ja siirtää päiväystuotteet näkyvälle paikalle.”

Kannattaako ruokia hamstrata pakkaseen?

”Marjoja ja sieniä kannattaa säilöä pakkaseen. Jos ruokaa jää yli, se on parempi pakastaa kuin laittaa roskikseen. Järkevintä olisi varata pakkasesta yksi hylly tähderuuille ja ottaa sieltä säännöllisesti annoksia esimerkiksi lounaaksi töihin. Muuten käy helposti niin, että ruuat hautautuvat pitkiksi ajoiksi pakastimen perukoille – ja päätyvät sieltä roskiin.” 

Miten tähderuokia voisi jatkojalostaa?

”Nahistuneet hedelmät käyvät hyvin smoothieen. Pyttipannun ohella keitettyjä perunoita voi hyödyntää myös leivontaan raastettuna. Perunankuorista saa tosi hyviä sipsejä, vähän öljyä ja mausteita päälleennen uuniin laittamaista. Kuivuneet leivät voi uudistaa leivänpaahtimessa ja ne sopivat myös keittoihin. Olemme juuri lanseeranneet uuden Martat-mobiilisovelluksen, josta löytyy lisää ruokaohjeita ja muita arkea helpottavia vinkkejä.”

Lue lisää Martat-mobiilisovelluksesta