Noora ja Rasmus istuvat rennosti sohvalla ja katsovat hymyillen kameraan.
”Ylistys on tärkeä osa rukousta. Se on Jumalan kiittämistä”, sanovat Noora Konga ja Rasmus Heino.

Rasmus Heinolle ja Noora Kongalle rukous on päivittäistä puhetta Taivaalliselle Isälle

Heino ja Konga vakuuttavat, että rukoileminen on helppoa eikä siinä voi mikään mennä pieleen.

”Rukous on iso osa elämääni. Se on yhteydenpitoa Jumalan kanssa. Rukoilen pitkin päivää, milloin vaan missä vaan. Jos on menossa, niin voi rukoilla niiden ihmisten puolesta, jotka ovat ympärillä”, liiketaloutta opiskeleva Rasmus Heino sanoo.

Lääketiedettä opiskeleva Noora Konga on samoilla linjoilla.

”Jos on jotain, mistä on iloinen, silloin kiitän. Jos on asiaa, johon tarvitsen apua, tuon sen Jumalalle.”

Ääneen rukoileminen jännittää monia. Heino ja Konga kertovat itsekin jännittäneensä aikoinaan, mutta nyt ääneen rukoilu on luontevaa. Siihen pitää rohkaistua.

Rukoileminen on myös kuuntelemista.

”Rukoileminen on helppoa, siinä ei voi mennä pieleen”, vakuuttavat molemmat, kun kysyn, miten osaan rukoilla.

”Se ei ole monimutkaista. Se on puhetta Jumalalle. Ja myös kuuntelemista”, sanoo Konga.

Onko Jumala puhunut teille?

”On ollut monia hetkiä, joissa Jumala on puhunut ja rohkaissut minua tai toista ihmistä. Joskus Jumalan puhe on tullut suoraan omaan elämääni.”

”Joskus Raamatusta tulee sellainen oivallus, että wau, miten tämänkin asian on Jumala ilmoittanut”, Konga pohtii.

Rukouksiin on tullut vastauksia

”Jumala on vuoden alusta saakka puhunut minulle, miten hän haluaa antaa rakkauttaan ylitsepursuavasti. Niin paljon, että siitä saa jakaa toisille”, Konga kertoo, ja sanoo olevansa ihmeissään ja iloissaan tästä lupauksesta.

Heinon rukousvastaus liittyy sairastamiseen.

On tullut oloon täyskäännös.

”Olen ollut usein pahassa migreenissä. Olen rukoillut, ja migreeni on lähtenyt saman tien. On tullut oloon ihmeellisellä tavalla täyskäännös.”

Konga kertoo, miten lukiolaisena hänellä oli suuri kaipuu kuulla olevansa kaunis. Eräänä päivänä hän sanoi Jumalalle, että voisitko näyttää sen.

”Olin tulossa koulusta kotiini. Kotipihani asfalttiin oli piirretty sydän ja keskellä luki: olet kaunis.”

Kohtaamisissa rukoillaan yhdessä

Molemmat käyvät Opiskelija- ja Koululaislähetyksen opiskelijailloissa, joissa myös rukoillaan. Konga on yliopistolla rukouspiirissä, ja Heino haaveilee, että ammattikorkeakoulunkin puolelle voisi saada rukoushetken.

”Kohtaamisissa jaetaan yhdessä elämää, rukous- ja kiitosaiheita”, Konga sanoo.

Opiskelijat käynnistävät nyt keväälle toimintaa, jossa osa lähtee pareittain kaupungille jututtamaan ihmisiä ja tarvittaessa rukoilemaan heidän puolestaan. Osa ihmisistä rukoilee illan ja koko kaupungin puolesta.

”Haluaisimme nähdä, miten nuoret ja opiskelijat löytävät evankeliumin ja Jeesuksen.”

Retriitissä on tilaa olla Jumalan kanssa

”Se on elävä yhteys Jumalaan. Rukous on yhtä erottamaton osa minua kuin hengittäminen. Se on hetkessä elämistä”, kertoo kuopiolainen Ulla Turunen.

Rukous on ollut aina osa elämää eläkkeellä olevalle diakonissalle, joka toimii sekä retriitin- että hengellisenä ohjaajana.

”Minulla on ollut ymmärrys rukouksesta ja rukoilemisesta pienestä saakka, samoin voimakas kokemus rakastavasta Jumalasta. Olen ajatellut, että rukous on hyvän Jumalan puoleen kääntymistä ja läsnäoloa.”

Turusen äiti oli pyhäkoulunopettaja ja hänelle usko oli syvää yhteyttä Jumalaan ja Jeesukseen. Pieni tyttö näki äidistään, että rakastavaan Jumalaan oli mahdollista olla yhteydessä.

”Murrosiässä oli kohtia, jolloin etsin omaa tietäni, mutta uskoa ja rukousta vastaan ei tarvinnut ikinä kapinoida. Rukous on ollut minulle valtava turvallisuustekijä elämäni ajan.”

Rukoillessa voi olla oma itsensä

Retriitinohjaaja on nähnyt, miten Jumala usein kutsuu ihmisiä hiljentymään.

”Retriitissä on tilaa olla Jumalan kanssa. Avautua sille, mitä on, mitä toivoisi olevan tai mikä voisi muuttua omassa elämässä.”

Turuselle rukous ja suhde kolmiyhteiseen Jumalaan on vapauttavaa. Silloin on aivan oma itsensä. Ei ole mitään yritystä, ei vilppiä, on vain aitoa ja alkuperäistä.

”Jumala kutsuu siihen, että tulisimme alkuperäiseksi itseksemme, jollaiseksi meidät luotiin. Elämän aikana on tullut haavoja, pettymyksiä, traumojakin, ja on hämärtänyt se, millaisia pohjimmiltamme olemme. Jumala haluaa parantaa meidät, palauttaa meidät ennallemme.”

Jumala vastaa aina

”Jumala kuulee aina rukouksemme, mutta me emme aina kuule ja ymmärrä tai ole avoinna ottamaan vastaan Hänen vastauksiaan. Jumalan tahto on mysteeri, ja vaikka tapahtuu pahaa meidän ihmisten näkökulmasta, ei Jumalan hyvyys ja rakkaus silti häviä.”

Turunen pohtii, miten tänä päivänä paha on näkyvissä koko ajan.

Voimme rukoilla viisautta tehdä oma osamme joka päivä.

”Varsinkin nyt on tärkeää, että pystyisin kiinnittymään hyvään, Jumalaan. Haluan siunata ja toimia hyvän puolesta, missä kulloinkin olen. Se on rauhan rakentamista.”

Turunen lainaa kuulemaansa ajatusta:

”Emme voi poistaa pahuutta ja vääryyttä, mutta voimme rukoilla viisautta tehdä oma osamme joka päivä. Rukoillaan yhdessä toivon ja rauhan Jumalaa. Hän on toivomme. ”

Lue lisää rukoilusta ja hengellisestä pohdiskelusta

Ulla Saarinen lähikuvassa.
”Rukoushuokaus Jeesus, Kristus, armahda minua, on minulle elämistä yhteydessä Jumalaan”, Ulla Turunen sanoo. Kuva: Hanna Valkonen