Tytär ja ikääntynyt äiti halaavat toisiaan.
Kuva: Istock

Naapuria ei ole pitkään aikaan näkynyt – onkohan jotain sattunut?

Kuopion Männistön seniorikampuksella on panostettu yhteisöllisyyteen. Siellä katsotaan toinen toisensa perään ja yhteinen huoli herää, jos tuttua naapuria ei kukaan ole vähään aikaan nähnyt.

Noin tuhannen asukkaan yhteisö haluaa esitellä muillekin kaupunkilaisille ja päättäjille yhteisöllisyyttä tukevaa toimintaansa järjestämällä avoimien ovien päivän 4.9. klo 10–15. 2021. Päivä toteutetaan ulkotapahtumana.

Minkälaista ohjelmaa on luvassa, asukasaktiivi Raili Miettinen?

”Kampukseemme kuuluu lukuisia taloja, joissa kussakin on omat erityispiirteensä. Kaikki talot esittelevät juuri heille tyypillistä toimintaa. Näytämme kävijöille muun muassa yhteisiä piha-alueita, joiden kukat on yhdessä istutettu ja hoidettu. Esittelemme myös kokoontumistiloja ja kerromme, millaista tekemistä ja virkistystä siellä järjestämme. Ovet ovat tuolloin auki myös kaupungin ja Männistön seurakunnan yhdessä pyörittämällä Mäntytuvalla. Männistön toimintakeskuksen pihalla tarjotaan soppatykistä hernekeittoa.”  

Miten yhteisöllisyys näkyy kampuksella?

”Kaikissa taloissa on kerhohuoneet, joissa saatetaan kahvitella useamman kerran viikossa. Pelaamme niissä myös pelejä ja järjestämme monenlaisia juhlia, esimerkiksi ystävänpäiväkekkereitä. Toimintakeskuksella meillä on ollut muun muassa jumppia ja Mäntytupa on leppoisa kohtaamispaikka, jossa tarvittaessa saa apua vaikkapa tietokoneasioihin. Me kampuksen asukkaat myös katsomme vähän toistemme perään – jos jotakuta ei ole vähään aikaan näkynyt, alamme selvittää, onko jotain sattunut.”  

Kuinka aktiivista osallistuminen yhteiseen tekemiseen on?

”Se on ihan talokohtaista, koska eri taloissa on vähän erikuntoisia asukkaita. Periaate on, että toiminta, jolle ei löydy tekijöitä, ei ole edes tarpeellista. Kaikki lähtee siis asukkaiden omasta innostuksesta ja kiinnostuksesta. Pakko ei ole osallistua, mutta ainakin tarjoamme tilaisuuksia kanssakäymiselle.”