Nainen ja mies istuvat ulkovaatteisiin pukeutuneina lahjapaketit käsissään.
Milja Hirvonen ja Jari-Pekka Piipponen rakentavat Kuopioon uutta joulutapahtumaa. Kuva: Tuija Hyttinen

Mualiman napa saa uuden jouluilmeen

Tänä jouluna viimein toteutuu Kuopion Joulutori kaupungin ytimessä.

Mikä on Kuopion Joulutori?

”Joulutori on 12-päiväinen tapahtuma Kuopion torilla. Torille tulee Mualiman napa -keskuksesta 25 metrin säteelle ympyrämuotoon puumökkejä ja lasikontteja. Mukana on 50 yrittäjää ympäri Suomen. Myynnissä on paikan päällä nautittavia ja mukaan ostettavia elintarvikkeita, asusteita, käsitöitä ja lahjatuotteita. Alueella on myös ravintolateltta. Kauppiaat valittiin niin, että ei olisi samoja tuotteita. Ympyrässä kauppiaat ovat tasapuolisessa asemassa.

Kuopion keskustan kehittämisyhdistys on toiminut viitisen vuotta, ja joka vuosi on tullut pyyntöjä järjestää joulutori. Olemme hakeneet oppia Tampereelta ja Helsingistä”, kertoo Kuopion torin tapahtumakoordinaattori Jari-Pekka Piipponen.

Mitä erityistä joulutorilla nähdään?

”Torista tulee hyvännäköinen alue. Puiset mökit ja lasikontit ovat erilaisia kuin mitä täällä on nähty. Keskelle toria nousee samppanjalasin muotoinen jalka, josta laskeutuu valoverho alueen katokseksi. Jokaiselle neljälle pääkäytävälle tulee valaistu portti.

Aivan tapahtuman alkuun saamme Kuopioon viideksi päiväksi jättikokoiset puput, jotka kiertävät lisäksi vain Turussa ja Tampereella. Nämä kolmimetriset taideteokset ovat näyttävä näky”, Piipponen vakuuttaa.

Mitä muuta torilla on kuin myyntipaikkoja?

”Avajaispäivänä 11.12. on Lucia-kuvaelma, myöhemmin Tiernapojat sekä poroja, poneja ja muita eläimiä. Koko ajan torilla on ilmainen karuselli, lapsille tonttupajoja ja perheille muutakin ohjelmaa. Viikonloppuisin torilla vierailee joulupukki ja -muori. Ohjelmaa on etenkin viikonloppuisin ja arkisin pari kertaa päivässä”, torin myynti- ja markkinointiassistentti Milja Hirvonen kertoo.

Miltä näyttää joulutorin tulevaisuus?

”Joulutoreille on Suomessa kysyntää. Ihmiset ovat tottuneet käymään niillä Keski-Euroopassa. Nyt kun ei matkailla kauas, on ihannetilanne toteuttaa tapahtuma paikallisesti. Tulevaisuudessa haluamme rakentaa tästä matkailutuotteen, joka tavoittaa ihmisiä Kajaania, Joensuuta ja Jyväskylää myöten”, tapahtumakoordinaattori Piipponen sanoo.

Kuopion Joulutori on avoinna 11.–22.12.2021 ma–pe klo 11–18, la klo 11–17. Lue lisää verkkosivulta kuopionjoulu.fi