Kasvokuva Esa Ruuttusesta
Oopperalaulaja ja rovasti Esa Ruuttunen. Kuva: Aira Ruuttunen

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö palkitsi oopperalaulaja Esa Ruuttusen

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö on myöntänyt vuoden 2021 tunnustuspalkinnon oopperalaulaja, rovasti Esa Ruuttuselle. Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen luovutti palkinnon Martinpäivän juhlassa Kuopion tuomiokirkossa 14. marraskuuta.

Palkintoperusteissa todetaan, että Esa Ruuttunen on taiteilijana ja pappina toteuttanut molempia kutsumuksiaan. Hän on tehnyt merkittäviä kotimaisia ja kansainvälisiä oopperarooleja.  Sen lisäksi hänet tunnetaan kirkkomusiikin ja hengellisen musiikin taidokkaana tulkitsijana.  Esa Ruuttunen on pitänyt esillä virsien ja liturgian merkitystä jumalanpalveluselämässä ja korostanut kirkkomusiikin yhteisöllistä luonnetta.  

Oopperaurallaan hän on tehnyt myös monia Raamatun ja kirkkohistorian merkkihenkilöitä esittäviä rooleja.

Merkittävä osa Esa Ruuttusen taiteellista työskentelystä koostuu vuosikymmeniä jatkuneesta kirkkokonserttitoiminnasta ja monipuolisen hengellisen musiikin levytyksistä.

Luterilaisen Kulttuurin Säätiön palkintona on kunniakirjan ja rahapalkinnon lisäksi Kuopion Muotoiluakatemian opiskelijoiden suunnittelema Lutherin mustepullo. Luterilaisen Kulttuurin Säätiö vaalii suomalaisen luterilaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä ja luterilaisen elämänkatsomuksen kehittämistä. Säätiö järjestää seminaareja, esitelmätilaisuuksia ja muita kulttuuritapahtumia. Se jakaa vuosittain tunnustuspalkinnon luterilaista kulttuuria edistäneelle henkilölle tai yhteisölle