Kuopion tuomiokirkon seinää ja valaistuja ikkunoita
Kuva: Hannu Korhonen

Kuopion seurakuntien rakennemuutoksen valmistelu etenee

Kuopion ev.lut. seurakuntien seurakuntaneuvostot kokoontuivat tammikuun puolivälissä ja tekivät aloitteen omaa seurakuntaansa koskevasta rakennemuutoksesta.

Tuomiokirkkoseurakunta sekä Männistön ja Puijon seurakunnat tekivät aloitteen kolmen seurakunnan mallista. Alavan, Järvi-Kuopion ja Kallaveden seurakunnat haluavat säilyä itsenäisinä.  

Kolmen seurakunnan mallissa Tuomiokirkko, Männistö, Puijo ja Alava yhdistyisivät yhdeksi seurakunnaksi ja Kallavesi sekä Järvi-Kuopio jatkaisivat itsenäisinä. Neljän seurakunnan mallissa Tuomiokirkko, Männistö ja Puijo yhdistyisivät yhdeksi seurakunnaksi. Alava, Kallavesi sekä Järvi-Kuopio säilyisivät itsenäisinä. 

Rakenneselvitystyöryhmä esitti joko kolmea tai neljää seurakuntaa.

Kuopion seurakuntien rakenneselvitys sai alkunsa vuonna 2019 tehdystä valtuustoaloitteesta. Aloitteen tavoitteena oli käynnistää keskustelu seurakuntien toiminnan organisointimahdollisuuksista muuttuvassa taloustilanteessa ja selvittää vaikutuksia kiinteistökantaan, henkilöstöön ja talouteen. Rakenneselvitystyöryhmää on vetänyt yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtaja Aulikki Mäkinen.  

Rakenneselvitystyöryhmä esitti, että vuoden 2023 alusta seurakuntayhtymässä olisi joko kolme tai neljä seurakuntaa.

Seuraavassa vaiheessa seurakuntaneuvostojen aloitteet lähetetään yhteiselle kirkkovaltuustolle, jonka on lähetettävä ne tuomiokapitulille oman lausuntonsa ohessa. Yhteinen kirkkovaltuusto kokoontuu 16.2.