Ryhmä balettitanssijoita lavalla.
Kuva: Petri Laitinen

Kuopio Tanssi ja Soi -festivaali tuo tanssin iloa syksyyn

Jo toisena vuonna peräkkäin koronapandemia aiheuttaa muutoksia Kuopio Tanssii ja Soi -festivaaliin. Viime vuonna kesäkuun tapahtuma peruttiin. Tänä vuonnakin festivaalin ylle alkoi kertyä tummia pilviä. Mutta eipä hätää, sillä aivan ilman tanssin ilotulitusta kaupunkilaiset eivät jää. Kansainvälisten ryhmien esityksiä on luvassa pitkin syksyä, aina elokuun lopulta marraskuulle.

Millaista ohjelmistoa on tulossa, festivaalin toiminnanjohtaja Anna Pitkänen?

”Julkaisemme ohjelmiston virallisesti vasta heinäkuussa. Sen verran voin tässä vaiheessa valottaa tulevaa, että elokuun esitykset ovat ulkotiloissa ja ne ovat ilmaistapahtumia. Loka- ja marraskuun esitykset puolestaan nähdään teatterilla, musiikkikeskuksella ja kulttuuriareena 44:ssa. Suositut Gaalatkin ovat mukana ohjelmistossa ja ne nähdään marraskuussa. Tulossa on kovatasoisia vierailijoita.”

Pystytkö vinkkaamaan jotain tärppiä?

”Esiintyjien ja ryhmien nimiä en saa vielä paljastaa, mutta erityisesti elokuun esitykset ovat jotain sellaista, mitä Suomessa ei ole aikaisemmin nähty. Luvassa on osallistavaa ohjelmistoa, johon yleisö voi itsekin lähteä mukaan ja mennä kokeilemaan.”

Kuinka haasteellista tapahtuman järjestäminen on nyt ollut?

”Onhan tämä ollut aikamoinen paletti. Ohjelmaa ei ole haluttu julkistaa kovin aikaisin, koska tilanteet elävät ja eri maissa on päällä erilaiset koronarajoitukset. Tilanne on hankala myös siksi, että pandemia on käytännössä tehnyt esiintyvien taiteilijoiden työskentelyn mahdottomaksi ja monet taiteilijat ovat joutuneet kokonaan vaihtamaan alaa.”

Millä mielellä jäät eläkkeelle syksyllä?

”Hyvällä ja kiitollisella mielellä jätän pestini seuraajalleni Johanna Rajamäelle. Olen saanut olla tässä mukana vuodesta 1996 alkaen ja nyt on aika tehdä jotain muuta. Sormet jo syyhyävät päästä puutarhan kimppuun ja toivoisin voivani aloittaa myös maalausharrastuksen. En silti aio kokonaan unohtaa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalia, sillä aivan varmasti käyn katsomassa esityksiä jatkossakin.”