Alavan seurakunnan kanttori Ossi Jauhiainen kuulokkeet korvilla soittimen äärellä

Kanttori Ossi Jauhiainen jakaa musiikin sakramenttia

Koronan takia Alavan kanttori Ossi Jauhiaisen johtama suurproduktio Mozartin Requiem peruttiin ja yhteisvastuukonserttikin siirrettiin. Toiminnan mies päätti ottaa haltuun vaihtoehtoisia toimintatapoja.

Ei niin pahaa, ettei jotakin hyvääkin vallitsevassa poikkeustilanteessa: nyt Jauhiainen ottaa somemaailman tekniikan haltuun seurakunnassa, kehittää striimausvalmiuksia, tuottaa varttikirkkoja ja äänittää osin omassa kotistudiossaan ensi vuodelle suunnitellun yhteisvastuulevyn kappaleita. Tosin kuoron äänitykset ovat tässä tilanteessa jumissa.  

Ossi Jauhiainen on syntyisin Siilinjärveltä, opiskeli kanttoriksi Sibelius-Akatemiassa Kuopiossa, aloitti kanttorina Siilinjärvellä ja on toiminut Alavassa vuodesta 2009. Sattui niin, että moni jo valmiiksi Sibelius-Akatemiassa verkostoitunut muusikko sai samoihin aikoihin virat Kuopiosta ja lähiseuduilta. Niinpä Ossi Jauhiaisen produktioihin on tulossa vapaaehtoisia ammattilaisiakin jonoksi asti.  

Kuoron äänitykset ovat tässä tilanteessa jumissa

Musiikkielämä on Alavassa hyvin monipuolista, kiitos Jau-hiaisen verkostojen ja seurakunnan ymmärryksen suoda välineistöä kevyemmänkin musiinkin kuten gospelin tarpeisiin. Kun työ ja harrastus ovat yhtä, on Jauhiaisen sovituksia ja sävellyksiä jo nyt videoitu runsaasti YouTubeen ja lisää on tulossa.  

Jauhiainen on itsekin laulanut Requiemissa kuorolaisena ja solistina, mutta johtaminen on silti eri asia ja vaatii valtavasti partituurin tutkimista. 

”Oman työni mielekkyys kirkkokuoron ja seniorikuoron johtamisen lisäksi tulee siitä, että pystyn tekemään työtä partituurin kanssa ja tekemään omia orkesterisovituksia kevyemmälle musiikille. Tahdistin-orkesteri on ollut tärkeä yhteistyökumppani, samoin gospel-muusikot ja Kuopion alueen kaikki muutkin muusikot.” 

”Kuorossa lentää huumori; sen porukan kanssa työ on tosi hauskaa. Sanovat silti, että tahtini on hyvin tiukka.”