Kaksi naista istuu kahvilan pöydän ääressä.
Kulttuuriluotsi on yli 60-vuotiaan kulttuurikaveri. Kuva: Niko Nevalainen / Kuopion kaupunki

Innostu kulttuurista luotsin kanssa

Kuopiossa toimii vapaaehtoisia kulttuuriluotseja, joiden seurassa ikääntyneet pääsevät niin esityksiin, museoon kuin kirjastoon.

Kuka voi saada kulttuuriluotsin?

”Viime vuonna uudistimme tätä vapaaehtoistoimintaa niin, että kulttuuriluotsin voi saada kaverikseen kuka tahansa yli 60-vuotias, joka kokee jonkin esteen kulttuuripalvelujen käyttämiseen. Riittää, että on tarve saada ystävä. Monesti jarruna on yksinäisyys, heikko liikuntakyky tai jokin psyykkinen este. Nyt kaipaamme näitä asiakkaita luotseillemme”, kertoo kaupungin kulttuurisuunnittelija Kirsi Rönkkö.

Missä kulttuuriluotsin kanssa voi käydä?

”Kuopiossa on laadukkaat ja hyvät kulttuurikohteet, joita haluamme tehdä saavutettavammaksi. Ensisijaisesti välitämme vapaaehtoisia käynteihin Kuopion kaupunginteatterissa, kaupungin museoissa, kirjastoissa, kaupunginorkesterin ja konservatorion konserteissa sekä VB-valokuvakeskuksessa, ortodoksisessa kirkkomuseossa Riisassa ja Kuvakukon elokuvanäytöksissä. Tilaaja maksaa itse vain oman pääsymaksunsa, kaupunki hoitaa kulttuuriluotsin kulut. Luotsin voi pyytää mukaan myös maksuttomiin tapahtumiin. Kulttuuriluotsi ei ole opas vaan kaveri ja vertainen, joka auttaa tarvittaessa.”

Mitä luotsit tekevät ryhmissä?

”Kulttuuriluotsit vierailevat myös ikääntyneiden ryhmissä valmiin kulttuuri- tai muistelumateriaalin kanssa. Aiheina on mm. taide, tanssi, kaupunkikuva, kädentaidot ja koulumuistot. Mukana on aistimateriaalia, kuten musiikkia, katseltavaa, haisteltavaa ja hypisteltävää. Tällaisen vierailun voi tilata vaikkapa ikääntyneiden asumispalveluyksikköön, asukastiloihin tai järjestön tilaisuuteen.”

Miten paljon kulttuuriluotseja Kuopiossa on?

”Koulutimme talvella lisää luotseja, heitä on nyt parikymmentä vapaaehtoista. Tällä hetkellä lähes kaikki heistä on yli 60-vuotiaita, aktiivisia, kulttuurin suurkuluttajia. Luotsit käyvät myös tapahtumissa esittelemässä toimintaa.”

Lisätietoja: kulttuurisuunnittelija Kirsi Rönkkö (044 718 2469, kirsi.ronkko@kuopio), Kuopion kaupungin verkkosivut