Jari Jolkkonen istuu Kuopion tuomiokirkon penkissä hymyillen.
Piispa Jari Jolkkonen. Kuva: Tuija Hyttinen

Piispa Jari Jolkkosen kehottaa pääsiäistervehdyksessään asettumaan yhteisen pöydän ääreen

Piispa muistuttaa, että yhteisellä aterialla vahvistetaan keskinäistä yhteyttä.

Yhdessä syömisellä on hämmästyttävä voima. Yhteisellä aterialla ravitaan ruumista ja vahvistetaan keskinäistä yhteyttä. Jaetaan kokemuksia, nostetaan maljoja ja katsotaan toisia hyväksyvästi silmiin. Parempi vihannesvati ja ystävien seura kuin syöttöhärkä ja vihaiset katseet, sanotaan Vanhassa testamentissa. 

Pääsiäisen evankeliumissa kerrotaan kolmenlaisesta ateriasta.  

Kun apostolit kysyvät Jeesukselta, ”minne tahdot meidän valmistavan pääsiäisaterian?”, he tarkoittavat juutalaisten pääsiäistä. Vanhan liiton pääsiäisaterialla juhlitaan vapautumista Egyptin orjuudesta. Vapautuminen sorron alta ansaitsee juhlansa myös tänään, jolloin oman aikamme faaraot haluavat alistaa pienempiä kansoja sortovaltansa alle. 

Osallistuva saa maistaa Herran läsnäoloa.

Kun Jeesus lausuu aterian aikana, ”ottakaa ja syökää, tämä on minun ruumiini”, hän antaa vanhan liiton pääsiäisaterialle uuden merkityksen.  Osallistuva saa maistaa Herran läsnäoloa ja vapautumista synnin, kuoleman ja kaiken pahan vallasta. 

Tuolla aterialla Jeesus viittasi myös kolmanteen ateriaan: ”Tästä eteenpäin en maista viiniköynnöksen antia ennen kuin sinä päivänä, jona juon uutta viiniä teidän kansanne Isäni valtakunnassa.” Ehtoollisella maistetaan siis alkupaloja taivasten valtakunnan juhlapöydästä. 

Ristin ja ylösnousemuksen juhlassa nämä kaikki yhdistyvät. Ehtoollisella nämä kaikki ovat läsnä. 

Siksi kutsun seurakuntia ja seurakuntalaisia viettämään ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä. 

Olet tervetullut paastonajan hillittyihin jumalanpalveluksiin ja musiikkihartauksiin, joissa kuljetaan Kristuksen kärsimystietä rukouksessa, katumuksessa ja mietiskelyssä. 

Olet tervetullut kiirastorstain iltamessuun, ehtoollisen asettamisen juhlaan, jonka päätteeksi kynttilät sammuvat, urut vaikenevat ja alttari puetaan mustiin. 

 Taivaan juhla-aterian alkupaloja kannattaa maistaa jo tässä ajassa.

Olet tervetullut pitkäperjantain sanajumalanpalvelukseen ja rukoushetkiin, joissa mietiskellään Kristuksen kärsimystä ja kiitetään hänen sovitustyöstään. 

Olet tervetullut pääsiäisyön messuun, jossa Ylösnoussut tulee luoksemme ja koskettaa meitä läsnäolollaan. Jos kehosi tottelee paremmin aikaista heräämistä, olet tervetullut pääsiäisaamun kiitosjuhlaan, jossa juhlitaan ylösnousemuksen iloa ja Kristuksen voittoa synnin, kuoleman ja Perkeleen vallasta.  

Ja jotta ilosi Kristuksen ylösnousemuksesta olisi täysi, vietä rohkeasti pääsiäisateriaa yhdessä rakkaimpiesi kanssa. Olennaista ei ole ruokalajien määrä, vaan yhteinen ilo ja osallisuus Kristuksen voitosta. Taivaan juhla-aterian alkupaloja kannattaa maistaa jo täällä ajassa ja arjen keskellä. 

Riemullista ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä!