Piispa Jari Jolkkonen istuu kirkonpenkissä
Piispa Jari Jolkkonen. Kuva: Tuija Hyttinen

Piispa Jari Jolkkonen korostaa pääsiäistervehdyksessään elävän toivon merkitystä

Ihmisellä näyttää olevan kaksi päätapaa suuntautua tulevaisuuteen: toivo ja pelko. Vuoden ajan ne ovat Jolkkosen mukaan kamppailleet sekä sydämissämme että uutisotsikoissa.

Jokainen toivoo parempaa. Tänä keväänä sydän rukoilee erityisesti: ”Päästä meidät pandemiasta.” Toivomme aikaa, jolloin elämä palaa taas normaaliksi. Silloin saa halata isovanhempia, liikkua vapaasti, juhlia yhdessä ja matkustaa minne haluaa.

Mutta toivo voi olla myös perusteetonta. Katteeton toivo ei ole kestävää. Luulottelu ja haihattelu ovat itsensä pettämisen muotoja, ja pahimmillaan ne ovat vieneet monet perikatoon.

Järkisyillä on usein helpompi perustella pelkoa kuin toivoa. Vaarallisessa maailmassa on viisasta lukita ovet ja huolehtia vakuutuksista. Kulkutaudin keskellä pelko voi suojella tartunnalta, jopa kuolemalta.

Pelko on joskus hyvä renki, mutta aina huono isäntä. Pitkittyessään pelko saa vallan ja muuttuu lamaannuttavaksi. Isännän asemaan päässyt pelko imee elämästä kaiken ilon. Jäljelle jää vain apatia ja epätoivo.

Pelko ja epätoivo välähtävät myös Raamatun pääsiäiskertomuksissa. Getsemanessa Jeesus rukoilee ahdistuneena ja ristillä hän huutaa: ”Jumalani, miksi hylkäsit minut!” Järkyttävien tapahtumien jälkeen oppilaat pettyvät toivossa, pakenevat peloissaan ja murehtivat masentuneena: ”Me olimme eläneet siinä toivossa, että hän olisi se, joka lunastaa Israelin” (Luuk. 24:21).

Pelko ja epätoivo välähtävät myös Raamatun pääsiäiskertomuksissa.

Pääsiäisaamu yllättää juuri ne, joiden elämästä pelko on imenyt toivon. Tyhjä hauta näytetään niille, joiden elämässä epätoivo on saanut ylivallan. Ja vielä enemmän: heille Ylösnoussut ilmestyy itse ja paljastaa haavansa. ”Rauha teille!”

Pääsiäisen aamuna toivo herätettiin kuolleista. Siksi Raamattu puhuu ”elävästä toivosta”. Se ei perustu ihmisen toiveajatteluun, vaan Jumalan pelastaviin tekoihin: ”Suuressa laupeudessaan Jumala on synnyttänyt meidät uuteen elämään ja antanut meille elävän toivon herättämällä Jeesuksen Kristuksen” (1. Piet. 1:3).

Pääsiäisen ilosanoma Kristuksen kuolemasta ja ylösnousemuksesta kuuluu kaikille. Erityisesti se kuuluu sinulle, jonka mielessä pelko pyrkii murtamaan toivon. Ole vapaa ja turvassa, sillä Kristuksen voitto on sinun voittosi.

Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti ja haudassa oleville elämän antoi!