Minna Siikaniva nojaa puuhun, katse ja kasvot kohti auringonpaistetta.
Kuva: Tuija Hyttinen

Minna Canth -seminaari pyrkii edistämään rakentavaa keskustelukulttuuria

Minna Canthin päivää vietetään 19.3. Se on myös tasa-arvon päivä. Tuolloin järjestetään Kuopiossa ensimmäinen Minna Canth -seminaari.

Minna Canth oli merkittävä suomalainen kirjailija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja sekä sananvapauden puolestapuhuja. Hän oli myös ensimmäinen nainen, jolle on Suomessa nimetty oma liputuspäivä. 

Canth pääsi kirjoittamaan miehensä toimittamiin sanomalehtiin, joissa julkaistiin Canthin kirjoittamia novelleja, uutisia ja yhteiskunnallisia kannanottoja. Miehensä kuoleman jälkeen hän palasi lapsuudenkotiinsa Kuopioon.

Kuopiossa Canthin kotitaloon Kanttilaan muodostui Minnan salonki. Siellä nähtiin kulttuurin vaikuttajia kuten Juhani Aho, Akseli Gallen-Kallela ja Järnefeltit sekä Sibeliukset. Kuopion konservatiivisissa piireissä salongin aatteellisesti vapaamielinen ilmapiiri aiheutti pahennusta. Henkilökohtaisesta kristinuskostaan huolimatta Canth kannatti uskonnonvapautta.

Minna Canth raivasi tietä naisille useilla alueilla. Hän oli ensimmäinen suomenkielinen lehtinainen, joka otti kärkevästi kantaa yhteiskunnallisia epäkohtia havaitessaan.

Henkilökohtaisesta kristinuskostaan huolimatta Canth kannatti uskonnonvapautta.

Kuopiossa järjestetään Canthin syntymäpäivänä ensimmäistä kertaa Minna Canth -seminaari. Teemana on erityisesti sananvapaus ja rakentavan keskustelukulttuurin edistäminen. Päätoimijana on Savon Sanomat ja muina yhteistyökumppaneina Kuopion kaupunki, Itä-Suomen yliopisto, Kuopion alueen kauppakamari, Kuopion hiippakunta, Pohjois-Savon liitto ja Suomalainen lakimiesyhdistys.

Hienoa, että mukaan on lähtenyt suuri joukko erilaisia toimijoita. Toivottavasti seminaarista tulee vuosittainen perinne.