Anu-Kaisa Ruponen
Anu-Kaisa Ruponen

Korona-viruksen aiheuttama tilanne tuo pelkoa ja epävarmuutta elämään

Anu-Kaisa Ruposen luottamushenkilönä kirjoittama puheenvuoro meni uusiksi, kun koko seurakuntien toiminta siirtyi poikkeusoloihin. Hän muistuttaa, että jumalanpalvelus on ja pysyy, vaikka se tulee eri kanavista kuin tavallisesti.

Olin kirjoittanut valmiin kirjoituksen, jossa kerroin seurakuntayhtymässä olevista kolmesta selvitysryhmästä. Yksi selvittää seurakuntien rakennetta ja kaksi kiinteistöjen määrää ja kuntoa kaupungissa ja maaseudulla. Kirjoitin kirkon keskeisimmän tehtävän olevan jumalanpalvelusten pitäminen ja kannustin ihmisiä osallistumaan niihin. Lähetin valmiin kirjoituksen toimitukseen 10.3.2020. 

Nyt elämme maaliskuun 18. päivää. Paljon asioita on tapahtunut viikon sisällä. Korona-viruksen aiheuttaman pandemian seurauksena Suomessa on tällä hetkellä poikkeusolot, jotka koskettavat meitä jokaista. Tilanne luo pelkoa ja epävarmuutta elämäämme. 

Mieti hetki lähipiiriäsi, kenelle voit soittaa tai tarvitseeko joku kauppa-apua

Myös seurakunnissa on jouduttu miettimään, kuinka toimitaan vallitsevissa olosuhteissa. Seurakuntien kaikki toiminta, joissa ihmiset kokontuvat yhteen, on jouduttu keskeyttämään. Tämä tarkoittaa monelle sitä, että normaalit viikoittaiset ihmiskontaktit jäävät näkemättä. Useat joutuvat jäämään yksin kotiin. 

Toivon, että erityisesti tässä tilanteessa jokainen miettisi hetken omaa lähipiiriään. Joudumme suojelemaan vanhuksiamme ihmiskontakteilta, mutta jo puhelinsoitto piristää päivää. Yksinäisyyden ja epävarmuuden tunne hälvenee, kun joku kysyy, mitä kuuluu tai tarvitsetko jotain kaupasta, voin tuoda ovellesi? 

Mutta edelleen, vaikka yli kymmenen hengen kokoontumiset ovat kiellettyjä, yksi on ja pysyy. Jumalanpalvelus pidetään edelleen, vaikka kirkkosaliin emme voi kokoontua sitä kuuntelemaan. Jumalanpalvelus välitetään internetin kautta suorana tai sen voi katsoa jälkikäteen www.virtuaalikirkko.fi sivuilta. Myös radiosta tulee radiojumalanpalvelus. Toivon että mahdollisimman moni pääsisi osalliseksi näiden eri kanavien kautta toteutettaviin jumalanpalveluksiin. 

Siunausta elämäänne! 

Kirjoittaja on Järvi-Kuopion seurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkovaltuuston luottamushenkilö