Minna Siikaniva hymyilee, lunta sataa.
Kuva: Tuija Hyttinen

Kirkko on ollut korona-aikanakin mukana ihmisten elämässä

Yhteiskunta avautuu pikkuhiljaa ja ihmiset pääsevät vähitellen taas kokoontumaan yhteen. Myös kirkon ovet avautuvat kunnolla – tosin kokonaan kiinni ne eivät ole poikkeusaikana olleetkaan.

Pääsin pitkästä aikaa teatteriin. Nimeni on Susanna -näytelmä kertoi etenevästä muistisairaudesta, ystävyydestä ja luottamuksesta. Tärkeäksi kysymykseksi nousi pohdinta siitä, onko mahdollista elää hetkessä – olla murehtimatta menneestä tai huolehtimatta tulevaisuudesta. Hiiriä ja ihmisiä -näytelmän yksi tärkeä viesti puolestaan oli: unelmat auttavat jaksamaan. Loppuaplodien aikana aistin liikutusta sekä katsomossa että näyttämöllä. Aiheet olivat tunteisiin käyviä. Arvelen kuitenkin, että yksi syy liikutukselle oli jälleennäkeminen. Pitkän korona-ajan jälkeen olimme taas yhdessä koolla. 

Korona-aikanakin kirkko on pyrkinyt olemaan läsnä ihmisten elämässä. Seurakunnat ovat pystyneet järjestämään tärkeitä juhlatapahtumia poikkeusolojen aikana. Usein paikalle on voitu ottaa tavallista pienempi juhlaseurue, mutta elämä on kulkenut eteenpäin.  

Järjestimme myös matalan kynnyksen juhlia.

Perinteisiä kasteita ja häitä vietettiin seurakunnissamme useita satoja. Sen lisäksi järjestimme myös matalan kynnyksen juhlia.  

Esimerkiksi lokakuussa Kuopion seurakunnissa järjestettiin Aamukaste, jossa noin 10 lasta kastettiin seurakuntiemme jäseneksi. Aamukaste on lämmin ja mutkaton kastehetki, jonka jälkeen seurakunta tarjoaa kahvit juhlaväelle. Kirkko on somistettu juhlaa varten ja myös kanttori on mukana musisoimassa. Kastepuvun saa tarvittaessa lainaksi.  

Helmikuun kiinnostavat päivämäärät tarjosivat oivallisen tilaisuuden häiden vietolle. Hääyö on matalan kynnyksen vihkihetki, jossa naimisiin voi mennä vähällä vaivalla mutta juhlavasti. Lähes 40 pariskuntaa paria vihittiin Hääyössä tiistaina 22.2.2022.   

Kirkko haluaa olla mukana ihmisten arjessa ja juhlassa.  

Oi Pyhä Henki, pyydämme:
Meidät liitä toinen toiseemme.
Seurakuntaa ohjaa nyt armoisasti
myrskysäiden halki kotiin asti.
Auta, Herra!

Virsi 446:1