Minna Siikaniva hymyilee, lunta sataa.
Kuva: Tuija Hyttinen

Keskitytään olennaiseen 

Paaston avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta. Elämä yksinkertaistuu.

Helmikuun alussa vietämme kynttilänpäivää. Nimitys tulee keskiaikaisesta perinteestä, jolloin kyseisenä päivänä vihittiin vuoden aikana kirkossa käytettävät kynttilät.  

Helmikuussa aloitamme myös paastonajan. Ekopaasto-kampanjassa innostetaan suomalaisia liittymään pääsiäispaastoon tavalla, joka osaltaan auttaa myös hillitsemään ilmastonmuutosta. 

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon valtakunnallista Ekopaasto-kampanjaa on toteutettu vuodesta 2012. Vuosien aikana kampanjassa on painotettu erilaisia ympäristöteemoja kristillisestä näkökulmasta sekä luterilaista paastoperinteestä. Tänä vuonna aiheena on puhdas vesi. 

Paaston avulla ihminen tavoittelee mielenmuutosta ja keskittyy olennaiseen. Elämä yksinkertaistuu, hidastetaan vauhtia ja hiljennytään.  

Helmikuuhun sisältyy myös muita mielenkiintoisia päiviä. 

Hyvä hätänumero on myös 316

112-päivä on vuosittain 11.2. Euroopassa vietettävä hätänumeropäivä, jonka tarkoituksena on tehdä tunnetuksi yleistä hätänumeroa 112 sekä kiinnittää huomiota vahinkojen ja onnettomuuksien ennalta ehkäisemiseen. 112-päivänä opastetaan lisäksi ihmisiä toimimaan oikein hätätilanteissa. Silloin kannattaa muun muassa tarkistaa, että palovaroittimien patterit ovat kunnossa. 

Olen joskus kuullut, että hyvä hätänumero on myös 316. Tällä viitataan Johanneksen evankeliumin lukuun 3 ja jakeeseen 16. ”Jumala on rakastanut maailmaa niin paljon, että hän antoi ainoan Poikansa, jottei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen, vaan saisi iankaikkisen elämän.” 

Se on maailman yleisemmin lainattu raamatunkohta. Erityisesti luterilaisessa perinteessä tämän jakeen on katsottu olevan Jumalan ilmoitus tiivistettynä. Siitä on käytetty nimitystä pikkuraamattu tai pienoisevankeliumi. 

Kristus, valo maailman,
hän, ei kukaan toinen.
Virsi 447:1