Jaro Julkunen
Jaro Julkunen, Puijon seurakuntaneuvoston jäsen

Keskeisten kysymysten äärellä

Kirkkosi tehtävä on vahvistaa ja tukea hengellistä elämääsi. Sukupolvet ennen meitä ovat käsitelleet elämään liittyviä ja sitä suurempia kysymyksiä yhdessä muun seurakunnan kanssa. Nyt on sinun vuorosi. Tällä hetkellä kirkko on sinua varten.

Jos luet vanhoja tekstejä, huomaat, että keskeiset suuret kysymykset ovat ajattomia. Muuttuvaa on se, millaisissa ympäristöissä ja millaisten välineiden avulla näihin kysymyksiin käydään kiinni. 

Viimeistään tämä pandemia-aika on herättänyt seurakunnat ymmärtämään sen, että hengellisen elämäsi tukemista ja vahvistamista varten on kirkon otettava isoja uudistumisen askeleita. Me emme enää elä sellaista aikaa, jota varten nykyinen seurakuntarakenne luotiin. 

Mihin sinä tarvitset seurakuntaamme?

Seurakuntayhteys ei tänä päivänä välttämättä vaadi vieressä olevaa kirkkorakennusta. Se, mikä ennen oli kaukana, tulee nyt netin avulla vaivattomasti lähelle. Perhekerhoa ei tokikaan voida laittaa verkkoyhteyden taakse, mutta perheelle voi olla huomattavasti helpompi osallistua sunnuntaiseen jumalanpalvelukseen omassa aamupalapöydässään kuin lähtemällä kirkkoon. Virtuaaliyhteisössä on myös helppo yhtyä iltavirteen omassa kotonaan. 

Tällainen toimintaympäristön muutos yllyttää miettimään sitä, kuinka monta seurakuntaa tämän lehden jakelualueella tarvitaan. Tärkeä rakennekysymys kietoutuu kuitenkin vielä tärkeämpien kysymysten sisälle: Mihin sinä tarvitset seurakuntaamme? Minkälaisissa tilanteissa sinä olet iloinen siitä, että olet kirkkomme jäsen? Millaisia hankkeita haluaisit olla mukana – vaikkapa kirkollisverorahoillasi – viemässä eteenpäin? Millaista kieltä sinun kirkkosi puhuu? Tuleeko sinun tarinasi kuuluviin kirkossa? 

Seurakuntasi haluaa kuulla vastauksia näihin kysymyksiin, sillä sinun tarinasi kuuluu seurakunnan kertomukseen. Me, seurakunta, olemme täällä sen tarinan tukemista ja vahvistamista varten. 

Kirjoittaja on Puijon seurakuntaneuvoston jäsen