Iiris Asikainen
Kuva: Timo Hartikainen

Katsotaan huomista pidemmälle

Tuomiokirkko Kuopion keskuskirkkona tarvitsee arvoisensa seurakuntatilat.

Vuoden 2021 alkuun liittyy ajatuksissani lupaus vapaudesta. Koko maailmaa jo liki vuoden piinanneeseen koronapandemiaan on tulossa rokote kevään aikana ja pääsemme hengittämään vapaasti. Tavatessamme kirkonmäellä pikku Lilja-tyttönen sanoi minulle, että kun korona lähtee, niin halataan. Näin varmaan kaikki teemme.  

Korona on myös opettanut meitä uudelleen arvostamaan elämän yksinkertaisia, mutta merkityksellisiä asioita. Olemme oppineet huolehtimaan toisistamme.  

Rakennamme myös tulevaisuuden kaupunkikuvaa. 

Tuomiokirkon seurakuntaneuvosto on valmistellut kastepuun hankkimista keskuskirkkoomme. Nyt suunnitelmat alkavat konkretisoitua. Kastepuita käytetään seurakunnissa juhlistamaan lapsen kastetta ja seurakunnan yhteyteen ottamista. Kastepuut ovat omalta osaltaan kirkkotaidetta ja siksi suunnittelu sekä toteutus on tehtävä pieteetillä. 
 
Suokadun seurakuntakeskus on siirtymässä pois käytöstä. Tuomiokirkko Kuopion keskuskirkkona tarvitsee arvoisensa seurakuntatilat. 

Mikäli jatkossa kaupunkialueen seurakunnat muodostavat Tuomiokirkon kanssa yhteisen keskustaseurakunnan, tulevat seurakuntalaisia yhteen kokoavat tilat silloin entistä merkityksellisimmiksi. 

Tuomiokirkko sijaitsee upean Snellmanin puiston kupeessa ja sen ympärillä on keskeisiä kulttuurilaitoksia. Mielestäni uusien seurakuntatilojen luonteva paikka olisi kirkonmäellä sijaitsevassa kryptassa. Krypta tilana henkii vuosisataista historiaa. Ammattitaitoisella suunnittelulla ja toteutuksella tila palvelisi seurakuntalaisia kirkon välittömässä läheisyydessä. Joskus on viisautta nähdä vuosisata eteenpäin lähivuosien talouslukujen sijasta. Rakentamalla kirkonmäelle rakennamme myös tulevaisuuden kaupunkikuvaa. 
 
Tähän loppuun sopivat minulle tuntemattoman ajattelijan sanat: 
”Entä, jos ottaisi elämän vastaan juuri sellaisena kuin se on. Ei koettaisi väkisin tehdä valmiiksi ja pelätä etukäteen pahinta, vaan luottaisi. Luottaisi siihen, että se tulee, minkä on tultava”. 

Kirjoittaja on Tuomikirkkoseurakuntaneuvoston ja yhteisen kirkkovaltuuston jäsen