Mämmiannos punavalkoisessa kulhossa
Kuva: Tuija Hyttinen

Vegaani nauttii pääsiäisenä nyhtökaurapaistia ja mämmiä

Pääsiäinen lähestyy ja moni miettii, mitä herkkuja taikoisi pyhien ruokapöytään. Lammas eri tavoin valmistettuna, sekä mämmi ja pasha edustavat perinteistä tarjontaa. Mutta millaista juhlaruokaa voisi laittaa pääsiäiseksi, jos haluaa noudattaa vegaanista ruokavaliota?

Mitä tarkoitetaan vegaanisella ruualla, Kuopion kansalaisopiston kotitalousopettaja Moona Heikkinen?

”Vegaaniset ruoat eivät sisällä mitään eläinperäistä: eivät lihaa, kanaa, kalaa, eivätkä maitoa, munia, liivatetta tai eläinperäisiä lisäaineita. Vegaanisen ruokavalion taustalla ovat usein eettiset syyt eli eläinten hyväksikäyttö nykymuodossa koetaan vääräksi.”

Millaista tarjottavaa suosittelisit vegaanin pääsiäispöytään?

”Vegaanisessa pääsiäispöydässä esimerkiksi rosmariini-seitan tai hedelmäinen nyhtökaurapaisti toimivat pääruokana. Makeista herkuista pasha onnistuu myös maidottomana.”

Entä sopiiko mämmi?

”Mämmi sopii vegaaneille sellaisenaan, mutta lisukkeisiin kannattaa varata kasvipohjaista vispikermaa tai kaurajäätelöä.”

Onko vegaanisen ruuan laittaminen hankalaa?

”Nykyisin vegaaniruokaa on helppo tehdä, sillä valikoima laajenee jatkuvasti ja pienistäkin kaupoista löytyy jotakin sopivaa. Kasvipohjaisena saa erilaisia maidottomia valmisteita, kuten rahkaa ja kermaa ja proteiinituotteita on joka makuun. Sekasyöjät saavat uusia makuelämyksiä kokeilemalla vegaanisia reseptejä ennakkoluulottomasti. Maustamiseen kannattaa käyttää rohkeasti yrttejä ja mausteita, kuten garam masalaa ja savupaprikaa.”

Näkyykö kiinnostus vegaaniruokaa kohtaan kansalaisopiston kursseilla?

”Vegaanisia kursseja on ollut tarjolla kansalaisopistolla, mutta enemmän kiinnostaa vielä joustava ruokavalio, jossa erilaisia reseptejä kokeillaan ja kasvisruoan osuutta ruokavaliossa lisätään, mutta ei sitouduta tiukasti. Erilaiset erityisruokavaliot ovat tulleet jäädäkseen ja etenkin nuoret aikuiset ovat tiedostavampia ruokavalionsa vaikutuksista terveyteen, ympäristöön ja eläimiin.”