Isa Merikallio kyykkyasennossa nostamassa painoja
Nuorena Isa Merikallio keräili SM-mitaleja alppihiihdossa, kumparelaskussa ja pyöräilyssä. Uusin harrastus on painonnosto. Kuva: Jani Laukkanen

Usko rauhoitti kroonisen ylisuorittajan

Ylisuorittaminen ja saavutusten tavoittelu ei tuonut kestävää tyydytystä Isa Merikalliolle. Vasta levollinen usko rauhoitti kirjailijan ja yrittäjän.

Kovempaa, korkeammalle ja nopeammin!

1980-luvun nousukauden kasvatti Isa Merikallio sisäisti ajan hengen niin opinnoissa ja työelämässä kuin kilpaurheilussakin.

Pankinjohtajan ja taiteilijan tytär oppi jo lapsena ehdollisen rakkauden pelisäännöt: Kun suoritat paljon ja olet reipas, taitava ja kiltti tyttö, saatat saada kehuja ja huomiota.

Merikalliosta kasvoi krooninen ylisuorittaja. Oikeustiedettä ja psykologiaa opiskelleen yrittäjän piti pyrkiä jatkuvasti paremmaksi ja kivuta ylemmäksi yhteiskunnallisessa arvostusasteikossa.

”Yritin olla tehokas ja nopea, tavoitteet olivat liian ylevät. Saatoin saada toisen ihmisen tuntemaan itsensä heikoksi seurassani.”

Yritin olla tehokas ja nopea.

Nuorena hän keräili SM-mitaleja alppihiihdossa, kumparelaskussa ja pyöräilyssä ja elätti itsensä viisi vuotta ulkomailla triathlonistina.

Tätä nykyä mitaleita tulee SUP-melonnasta. Painonnostoharrastuksen viime vuonna aloittanut atleetti laskeskelee jo, että voisi vielä päästä huipulle veteraanisarjoissa.

”Minulle teki hyvää siirtyä lajiin, joka on teknisesti vaikea ja pitää nöyränä.”

On helppoa harhautua kuvittelemaan, että elämää voi hallita

On sinusta itsestäsi kiinni, oletko onnellinen.

Sinusta voi tulla ihan mitä tahansa, kun unelmoit isosti, asetat tavoitteesi korkealle ja toteutat ne.

Voit tehdä elämästäsi juuri sellaisen kuin haluat.

Elämäntaitoa kirjoissaan käsittelevä Isa Merikallio kritisoi näitä moderneja mantroja.

”Jo nuorille syntyy katteettomia odotuksia unelmaelämän suorittamisesta.”

Nykyihminen harhautuu helposti kuvittelemaan, että voi hallita elämäänsä.

”Hengelliseltä kannalta painopiste siirtyy liikaa omaan itseen Jumalasta. Katson peilistä itseäni, enkä käännä katsettani taivaaseen.”

Työmaailmassa moni elää harhassa, jonka mukaan jokaisen pitäisi olla joka päivä paras versio itsestään ja ”voittajana liikkeellä”.

Siksi jätämme kohtaamatta ei-toivotut tunteemme: epävarmuuden, pettymykset ja väsymyksen, rajallisen tahdonvoiman ja itseluottamuksen.

Uskoakin on mahdollista suorittaa

Isa Merikallion lapsuudenperhe ei ollut uskonnollinen, mutta tyttö rukoili aktiivisesti jo teini-iässä ja koki Jumalan vastanneen.

”Sen jälkeen minulle ei ole ollut epäselvää, että Jumala on olemassa. Olen toki ajautunut välillä kauemmas Jumalasta ja maailma on vienyt, mutta onneksi minut on armosta vedetty aina takaisin.”

Kova suorittamisen halu ulottui myös uskonnon alueelle. Nuori kristitty yritti elää jokaisen hetken mahdollisimman hyvällä ja rakkaudellisella tavalla, jotta elämä olisi merkityksellistä.

Olen toki ajautunut välillä kauemmas Jumalasta.

Hän ajatteli, että ihminen, jolla on valtaa, rahaa ja voimavaroja, pystyy tekemään muita enemmän hyvää.

”Menestyjää kuunnellaan todennäköisemmin kuin häntä, joka elää vaatimattomasti ja hiljaa. Ja kyllähän minä pääsin kertomaan uskostani johtajille.”

Normaali ihminen on keskinkertainen

Taloudellinen ja ammatillinen menestys ei tuota kestävää onnellisuutta. Rahalla ei saa rakkautta eikä sisäistä vapautta.

Tämä kirkastui viimeistään kriisissä, jossa avioero ja sitä seuranneet talousvaikeudet saivat ylisuorittajan romahtamaan hetkellisesti.

Merikallio tajusi, että normaali ihminen on suurimman osan ajasta vain keskinkertainen. Hän on vähän väsynyt, usein tympääntynyt ja epävarma, eikä ihmeellisiä kuningasideoita synny.

Työyhteisöjen menestyksen ratkaisee se, kuinka hyvä ihmisellä on olla työpaikallaan vajavaisena omana itsenään.

Särötön ihminen on etäinen ja epätodellinen.

”Ehdotan, että kiittäisimme toisiamme keskinkertaisuudesta, joka pitää tämän kaiken käynnissä.”

”Särötön ihminen on etäinen ja epätodellinen. Virheitä tekevä työtoveri on aito, inhimillisyydessään ja haavoittuvuudessaan sellainen, johon uskaltaa luottaa.”

Epärealistisella vahvuudella ja itsevarmuudella on usein lohduttomia seurauksia. Kuvitellaan, etteivät meitä koske perinteiset säännöt ja turvaohjeet.

Todellisissa sankaritarinoissa on mukana nöyryyttä. Kukaan ei tiedä kaikkea tai osaa tehdä varmasti oikeita päätöksiä.

Rakasta lähimmäistäsi – myös virka-aikana

Pörssiyhtiön johtotehtävissä toiminut Isa Merikallio myöntää, että kovia tuloksia voidaan tehdä nopeimmin ahneudella. Mutta silloin jalkoihin jäävät niin kanssaihmiset kuin kärsivä luontokin.

”Elämän kestävän menestymisen avain kiteytyy kristinuskon sanomaan: Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi. Myös virka-aikana.”

Yllättävän iso osa työelämän haasteista voitaisiin ratkaista, kun toimittaisiin lähimmäisenrakkauden periaatteen pohjalta.

Stressi syö voimat rakastaa.

Rakkauden korvikkeita etsitään kuitenkin huomiosta, miellyttämisestä, asema- ja arvovallasta, materiasta, elämyksistä, nautinnoista.

”Me hukkaamme rakkauden supervoiman ytimen kaikenlaisten muka-kiireisten asioiden säätämiseen. Stressi syö voimat rakastaa.”

Toimiva lähimmäisenrakkaus on aktiivinen valinta, ei passiivista patsastelua.

Jos etsit aitoa, kestävää rakkautta, ehdotan käärimään arjessa hihat.”


Jokainen meistä voi harjaannuttaa hyveitään

Isa Merikallion ajatuksia voi lukea myös hänen päätoimittamaltaan Hyveet.fi -nettisivustolta, jolla pohditaan hyveissä harjaantumista ja hyvää elämää.

”Jokainen meistä voi harjaannuttaa hyveellisiä luonteenpiirteitä riippumatta siitä, millaisen temperamentin on saanut syntyessään.”

Luonteen jalostaminen tarkoittaa, että harjoittelet esimerkiksi rehellisyyttä, ystävällisyyttä, nöyryyttä, suvaitsevaisuutta, luottavaisuutta, lempeyttä ja avuliaisuutta.

Ihmisenä kasvaminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

”Moni meistä on tottunut henkiseen pikaruokaan ja mahdollisimman nopeaan tyydytykseen.”

Jumala on opettanut luottamaan armoon

Isa Merikallio rukoilee päivittäin ”laidasta laitaan”, Isä meidän -rukouksesta sanattomaan rukoukseen ja vapaamuotoisesti.

”En odota yksittäisiin tilanteisiin selkeitä vastauksia, vaan luotan, että kun palautan riittävän usein itseni yhteyteen Jumalan kanssa, se auttaa tekemään oikeita valintoja.”

Isa yrittää elää johdatuksessa ja asenteella ”tapahtukoon sinun tahtosi”.

”Eksyn aina välillä siihen, että haluan sitä ja tätä turhaa. Onnellisuus on malttia kuunnella ja odottaa vastausta, ja lopulta kiittää siitä vastauksesta, vaikkei se aina miellytä.”

En odota yksittäisiin tilanteisiin selkeitä vastauksia.

Jokaisen päivän voi elää ”Jumalan armo edellä”.

”Isoin oppini tässä kymmenien vuosien seikkailussa on, että Jumala on kouliessaan riisunut minusta säie kerrallaan omaa suorittamistani ja opettanut luottamaan armoon.”

Päämäärätietoinen ja tehokas suorittaja elää yhä tyynen rauhallisen, leppoisan ja lämpimän oloisen pinnan alla, mutta sillä ei ole enää ”ylipäällikön määräysvaltaa”.

”Viimeisin kamppailuni liittyy omavoimaisuudesta luovuttamiseen. Ylisuorittamisen mielettömyys on pitänyt tuoda eteeni niin monta kertaa, että se on pikkuhiljaa hälventynyt.”

Kaikkivaltias on paras sana kuvaamaan Jumalaa

Isa Merikallio uskoo, että elämän tärkeät asiat, hyveet ja arvot kumpuavat Jumalasta: vapaus, ilo, rauha…

Jumalan kuvaamiseen kaunopuheisen konsultinkaan sanat eivät riitä.

”Jos sanoisin, että hän on äärettömän viisas ja rakastava, valtavan suuri ja moniulotteinen, se olisi vasta alkua. Kaikkivaltias on ehkä paras sana.”

Ihmisenä oleminen on isommissa käsissä. Eläminen kristittynä on olemista hereillä, valveilla, avoinna ja yhteydessä Jumalaan.

Ihmisenä oleminen on isommissa käsissä.

”Lihaa ja verta oleva Jeesus antoi sanoillaan ja teoillaan kaikki ne eväät, mitä voimme tarvita hyvään elämään. Hän on tie Jumalan luokse.”

Luojan hyvät lahjat ovat toki läsnä ja tarjolla kaikille, mutta niiden lähde on monilta pimennossa.

”Jos ihminen saa lasin vettä, se vie janon, mutta hetken kuluttua hänellä on taas jano ja huoli veden loppumisesta, ellei lähteestä ole tietoa. Uskova tietää, missä vettä on, ja sitä on koska tahansa lisää jaettavaksi.”