Päivi Korhosen kasvokuva, taustalla luminen maisema
Päivi Korhonen arvostaa suuresti Suomen luontoa ja sen puhtautta. Kuva: Päivi Korhosen kotialbumi

Päivi Korhoselle Aholansaari on mielentila ja rauhoittumisen paikka – nykyään myös työpaikka

Nilsiän Aholansaari sai viime marraskuun alussa uuden toimitusjohtajan, kun Päivi Korhonen astui ohjaksiin.

”Innolla olen tarttunut työhön. Nöyrällä ja hartaalla mielellä, mutta samaan aikaan energisenä käyn kohti uutta. Tämä on minulle hyvin merkityksellinen tehtävä ja haluan saada asioita aikaiseksi”, Korhonen kuvailee.

Hän kokee nyt olevansa työssä, joka vastaa hänen arvojaan. Halu muutokseen oli kytenyt jo pitkään.

Papin ura kiinnosti, mutta tie oli liian kivikkoinen

Korhonen varttui vanhempiensa ainoana lapsena Pohjois-Karjalassa. Äidin juuret olivat Karjalassa, isän puolestaan Savossa Juankoskella.

”Olen kasvanut jo aivan pienestä saakka kristillisyyteen. Se on niin kodin kuin ympäristönkin peruja. Minulla nimittäin oli lapsena mummoystäviä, joiden kanssa kävin muun muassa seuroissa. Herännäisyyden henki oli vahvasti läsnä lapsuudessani.”

Eipä siis ihme, että papin ura alkoi myöhemmin kiinnostaa Korhosta. Hän lähtikin toiveikkaasti opiskelemaan teologiaa Åbo Akademiaan vuonna 1984.

Minulla oli lapsena mummoystäviä.

”Tuohon aikaan naispappeus ei kuitenkaan Suomessa ollut vielä mahdollista. Kun tie kohti pappeutta vaikutti kivikkoiselta, kimpaannuin ja vaihdoin humanistiseen tiedekuntaan opiskelemaan uskontotiedettä ja kulttuurintutkimusta.”

Kansainvälisten opetussektorin projektien myötä työpolku kulki 2000-luvun alussa EU-komission asiantuntijatehtäviin Brysseliin ja pidempiin työjaksoihin muun muassa Romaniassa, Turkissa ja Krotiassa.

Korhosella oli ennen Aholansaareen siirtymistä takanaan kaksikymmentä yrittäjävuotta, jotka vierähtivät julkisten organisaatioiden, säätiöiden, järjestöjen ja yritysten kehityskonsultoinnin ja rahoitushankinnan parissa kotimaassa ja ulkomailla.

Suomen puhdas ilma ja vesi ovat ylellisyyttä

Korhonen muutti yksitoista vuotta sitten Helsingin ydinkeskustasta takaisin Pohjois-Karjalaan Kontiolahdelle, missä saa asua lähellä luontoa.

”Tykkään liikkua luonnossa ja ihmetellä luomakuntaa. Puhdas vesi ja ilma ovat ylellisyyksiä, joista ei voi nauttia kovinkaan monessa maassa – Suomessa vielä voi. En varmaan täysin tajuaisi niiden arvoa, ellen olisi tehnyt työmatkoja länsimaisen hyvinvointikuplan ulkopuolelle.”

Meidän kuuluu vaalia luontoa.

Luontoaspekti ja ihmisen yhteys luomakunnan kanssa on tärkeä myös Aholansaaressa, josta Luonnonperintösäätiö osti viime vuonna metsää suojelukohteeksi.

”Meidän kuuluu vaalia luontoa, sen ihmeellisyyttä ja herkkyyttä. Luonnonsuojelu ja ympäristön kunnioittaminen ovat mielestäni tärkeä osa kristittynä olemista.”

”Kestävyys, kohtuus ja vaatimattomuus ovat herännäisyyden arvoja, joita Aholansaaressa toteutetaan. Niitä kannattaisi toteuttaa myös ihmisen ja luonnon välisessä suhteessa.”

Rahan valta alkoi häiritä yhä enemmän

Yrityspuolella Korhonen työskenteli kansainvälisten projektien parissa, missä liikuteltiin isoja rahoja.

”Olihan siinäkin työssä paljon hienoja hetkiä ja oppimisen mahdollisuuksia. Ajan mittaan minua kuitenkin alkoi häiritä, että jotain tästä hommasta puuttuu. Ihmiset jäivät sivurooliin, sillä kaikessa mentiin raha edellä. Se soti arvojani vastaan yhä enemmän.”

Jonkinlainen kulminaatiopiste Korhoselle oli ensimmäinen työmatka Intiaan kymmenisen vuotta sitten.

Kaikessa mentiin raha edellä.

”Tuntui absurdilta, että olen siellä myymässä hienoa suomalaista opetusteknologiaa paikallisen eliitin yksityiskouluille ja samalla köyhyys iskee päälle kaikkien aistien kautta. Todellinen tarve siellä olisi ollut laadukkaan perusopetuksen saaminen kattavasti kaikille.”

”Rupesin entistä vakavammin pohtimaan, että haluan oman osaamiseni toisentyyppiseen käyttöön.”

Aholansaari vei voiton hyväpalkkaisesta uudesta työstä

Läheltä liippasi, ettei Korhosesta tullut Aholansaaren toimitusjohtaja jo viisi vuotta sitten.

”Tuolloin minulle tarjoteltiin paikkaa, mutta en perhesyistä pystynyt tarttumaan mahdollisuuteen.”

”Ajatus jäi kuitenkin itämään jonnekin takaraivoon, saari veti selvästi puoleensa.”

Kun Aholansaarisäätiö taas viime vuonna lähestyi Korhosta ja tiedusteli kiinnostusta ryhtyä toimitusjohtajaksi, hän puntaroi hetken.

”Olin juuri ehtinyt allekirjoittaa työsopimuksen uuteen työpaikkaan, jossa palkka olisi ollut erinomainen, mutta tehtävät olisivat olleet pääosin julkisen rahan hankintaa julkisten organisaatioiden käyttöön. Mietin jonkin aikaa, mikä minulle on tärkeää arvojeni näkökulmasta. Ja niinhän siinä kävi, että saari vei voiton.”

Aholansaaren tärkeimpiä tehtäviä on tukea ihmisyyttä.

Korhosen mukaan Aholansaaressa on aivan omanlaisensa tunnelma, joka on omiaan rauhoittamaan mielen.

”Fyysisen paikan ohella Aholansaari on pitkälti myös mielentila, metafora ja symboli yhteisöllisyydelle.”

Korhonen näkee, että Aholansaaren tärkeimpiä tehtäviä on tukea ihmisyyttä ja tarjota paikka, jonne jokainen voi tulla sellaisena kuin on.

”Siellä ei sosiaalisesta mediasta tuttuja filttereitä tarvita, vaan roolit saa riisua. Sellainen on aika vapauttavaa nykypäivänä.”

Tule Saareen! -päivät Aholansaaressa la 4.3. ja 11.3.2023. Koko perheen tapahtumassa mm. talutusratsastusta, kaverikoiria, kasvomaalausta. Kelivaraus.