rikkoutunut oven lasi
Kuva: iStock

On kaikkien etu, että nuorista välitetään

Sanonta kuuluu, että nuorissa on tulevaisuus. Jos nuoret eivät voi hyvin, se vaikuttaa paitsi heidän, myös meidän kaikkien tulevaisuuteen. Kuopiolainen Who Cares ry on päättänyt ponnistella nuorten hyvinvoinnin eteen.

Miten Who Cares ry sai alkunsa, puheenjohtaja Eero Wetzell?

”Lähtölaukauksena toimi Väinölänniemen traaginen auto-onnettomuus vuonna 2002. Siinä kuoli kolme nuorta. Me paikallisessa poliisissa ryhdyimme tekemään nuorille valistuspaketteja. Käytimme kuvamateriaalia ja teatterin keinoja valistuksen tukena, kun kiersimme kouluilla ja tilaisuuksissa. Kun poliisin resurssit eivät enää sellaiseen riittäneet, päätimme muutamien vapaaehtoisten kanssa noin 15 vuotta sitten perustaa Who Cares -yhdistyksen. Toimimme vapaaehtoisvoimin ja yritysten sekä säätiöiden lahjoitusvaroin.”

Saitte viime vuonna merkittävän taidelahjoituksen, miten sitä on hyödynnetty?

”Kuopiolaisen Matti Ruotsalaisen lahjoittama taidekokoelma huutokaupattiin ja sillä saatiin reilu 15 000 euroa. Suurimmat kaupat teki kulttuurin monitoimimies Ismo Apell, joka osti taidetta kymppitonnilla.

Ruotsalaisen toive oli, että huutokaupasta saadut varat käytetään nimenomaan nuorten ennaltaehkäisevään päihdetyöhön. Olemmekin jo avustaneet muun muassa kaupungin erityisnuorisotyötä tekevää Vinkkeliä sekä poliisin Ankkuritiimiä. Tarkoitus on tukea myös päihteistä irti päässeiden opiskelijoiden harrastustoimintaa.”

Mitä muuta yhdistyksellä on suunnitteilla lähiaikoina?

”Järjestämme maaliskuun 21. päivä seminaarin kaupunginteatterissa. Sen teemana on Kadotettu nuoruus. Seminaarissa käsitellään muun muassa nuorten mielenterveyttä, heidän tulevaisuuden näkymiään sekä erityisesti väkivaltaa ja jengiytymistä. Puhujina ovat Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakka, VTT Anneli Portman THL:sta sekä kriminologian ja oikeuspolitiikan tutkija Markus Kaakinen Helsingin yliopistosta. Seminaari on osallistujille ilmainen, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen.”

Lisätietoja seminaarista ja ilmoittautuminen verkossa: whocares.fi