Kuvassa Sari Satuli
Sari Satuli. Kuva: Kaija Vuorio

Nimet kantavat sukuhistoriaa 

Kun kahden tunnetun liikemiessuvun nuoret Sari Satuli ja Kari Hallman menivät naimisiin ja alkoivat odottaa esikoista, sukurakkaiden sukujen tarinat olivat vahvasti läsnä.

Sari Satuli oli jo teininä vakaasti päättänyt, ettei ikinä luovu Satuli-sukunimestä. Hänen isänsä Pauli Satuli oli menestynyt kuopiolainen tekstiilialan yrittäjä. Suvun juuret olivat Karjalassa. Itäisen kulttuurin etunimet eivät kuitenkaan istuneet ruotsalaisperäiseen Hallman-sukunimeen. 

Nuoripari asui esikoisen syntymän aikoihin Espoossa eikä päässyt jouluaaton perinteiselle hautausmaakäynnille. Kuopion sijaan vaelleltiin Hietaniemen hautausmaalla, jossa silmiin osui Anders Mortimer Hallmanin hauta. Hän oli kuopiolaisten Hallmanien esi-isän, kauppaneuvos Birger Hallmanin veli.

Niinpä esikoinen sai nimen Paul Mortimer Hallman, sillä tuore isä Kari Hallman on Birger Hallmanin pojan Paul Henning Hallmanin jälkeläinen. Seuraava lapsi sai nimekseen Merrit Anastasia Satulien Nasti-mummon kunniaksi. Kolmas lapsi sai kasteessa nimen Paul Merlin. Paul on kulkenut Hallmanin suvussa Paavona, mutta yhdistyi nyt lasten nimissä mukavasti Pauli Satuliin. 

Lasten puhuttelunimet ovat aina olleet Mortimer, Merrit ja Merlin, mutta Mortimer otti aikuisiällä Paul-nimen virallisesti käyttöön. Ehkä hän kyllästyi alituiseen toistamaan, että Mortimer yhdellä teellä.

Mortimer on Suomessakin vanha, mutta harvinainen etunimi. Se viittaa Koillis-Ranskan Normanniaan ja esiintyy henkilönimenä esimerkiksi Friedrich Schillerin teksteissä. 

Hallmanien Mortimeria ja Merritiä ei ole edes tarhassa tai koulussa yritetty vääntää miksikään muuksi toisin kuin Merliniä. Merlin sai jo pienenä isoveljeltään hellittelynimen Uku ja Ukuna hänet on aina tunnettu.