Lähikuvassa ompelukoneella farkkukankaan ompelua.
Kuva: iStock

Museossa pääsee korjaamaan farkkuja

Kuopion museon ja pääkirjaston muodostamassa Kantissa alkavat kestävään elämäntapaan kannustavat teemaillat.

Mitä kestävässä keskiviikossa tehdään?

”Kantin kestävässä keskiviikossa on tapahtumia kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona. Joka toinen kerta on luento kestävästä perinnöstä, nyt syksyllä rakennusten syyshuollosta ja hopeaesineiden hoidosta. Joka toinen kerta taas on OMPELUSEURAT, jolloin itse korjataan esimerkiksi vaatteita. Syksyllä on farkku- ja parsintapaja. OMPELUSEUROISSA on myös ekologisuutta ja luontosuhdetta käsittelevää elävää taidetta. Kirjaston asiantuntijat koostavat joka iltaan vinkkilistan eri teoksista”, kertoo museotapahtumien koordinaattori Heta Pekkarinen Kuopion museokeskukselta.

Miksi kestävää keskiviikkoa vietetään juuri Kantissa?

”Teema on meille kaikille ajankohtainen ilmastokysymysten takia. Kuopion museo on yhdistelmä kulttuurihistoriaa ja luonnontieteitä, ja henkilökunnalla on paljon tietoa ja osaamista iltojen aiheista. Yksi museon tavoitteista on tukea ilmastotyötä ja edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Kirjaston aineistoilla teemoihin voi syventyä.”

”Pelkkä kulutuksen vähentäminen tai uusiutuvien materiaalien käyttö ei ilmastotekoina riitä vaan materiaalien kiertoa pitäisi hidastaa. Tarvitaan korjaamista ja korjaamisen tiloja sekä yhteisöllisesti jaettua tietoa. Tapahtumaamme voi tulla myös jakamaan omia vinkkejä muille. Kirjastolla on ompelukone asiakaskäytössä, ja museolla on ompelukoneita työpajakäytössä.”

Tapahtumasarja on osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Miten tapahtuma liittyy siihen?

”Myös Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teemana on nyt kestävä perintö. Haluamme innostaa ihmisiä pitämään huolta luonnosta ja käsityötavoista ja -taidoista ja siten kulttuuriperinnöstä.”

”Tarkoituksemme on jatkaa tätä konseptia useita vuosia. On paljon erilaisia yhteistyökumppaneita ja kiinnostavia aiheita. Teemaan sopisivat esimerkiksi ilmastoystävällinen ruoka, polkupyörän huolto tai tekstiilien kierrätys.”

Lisätietoja Kuopion museon tapahtumista.