Terttu Ryhänen ja Irja Heikkinen esittelevät minipuutarhoja.
Terttu Ryhänen ja Irja Heikkinen esittelevät minipuutarhoja. Kuva: Ulla Remes

Minipuutarha sopii vaikka parvekkeelle

Kuopion Vehmasmäen Martat pitävät tänä kesänä esillä kaupunkioloihin hyvin sopivaa minipuutarhaa. Se on noussut valtakunnallisesti kiinnostavaksi trendiksi.

Heikkisen kukkatarhalla järjestettiin toukokuun lopulla kaikille avoin, ilmainen Minipuutarha-kurssi. Kurssilla jokainen sai tehdä mieleisensä minipuutarhan. Vehmasmäen Marttojen pitkäaikainen puheenjohtaja Terttu Ryhänen ohjasi minipuutarhan tekoa muiden marttojen kanssa.

Mikä ja millainen on minipuutarha?

”Minipuutarha rakennetaan johonkin erilliseen astiaan tai koriin. Se on pieni puutarha, joka koostuu kasvista ja koristeista ja jonka voi itse rakentaa. Se, millainen se on tai sen pitää olla, on täysin vapaasti tekijän päätettävissä. Toki valmiitakin malleja löytyy, jos haluaa niitä käyttää.”

Voiko minipuutarhaa tehdä, jos on paljon poissa kotoa – kauanko voi olla poissa sen luota?

”Minipuutarhan voi rakentaa altakastelevan ruukun ympärille, jos tietää olevansa paljon poissa kotoa. Altakasteleva ruukku mahdollistaa poissaolot ja tasaa kastelun, joten minipuutarha ei ole erityisen sitova”.

Kenelle ja mihin minipuutarha sopii?

”Minipuutarha sopii parvekkeelle tai pihaan, lapselle tai vanhukselle tai kenelle tahansa.”

”Useimmiten minipuutarhojen tekoon innostuvat lapset, mutta aikuisetkin ovat aivan hurahtaneet tähän. Naiset huovuttavat villasta hahmoja kuten eläimiä. Lapset keräävät Kinder-munista yllätyksiä. Mistä tahansa voi oikeastaan tehdä osan minipuutarhaa.”

Mitä tekeminen maksaa?

”Jos kerää materiaalit luonnosta tai kierrätysmateriaaleista, voi päästä ilmaiseksi työn makuun. Jos haluaa ostaa sekaan vaikka orvokin, se maksaa muutamia euroja. Ylärajaa ei tietenkään ole, koska aina voi parantaa ja laajentaa teosta. Myös astian voi valita käytetyistä tarpeettomista astioista, tehdä tai ostaa tai teettää miten hienon haluaa.”

Mistä löydän ohjeita aloittamiseen?

”Marttojen sivuilla on ohjeita martat.fi. Monenlaista materiaalia ja ideaa löytyy googlaamalla. Tämä on ehdottomasti harrastus joka kannattaa aloittaa, se palkitsee!”