Liput salkoon Juuson nimipäivänä

Maaliskuun 19. on yleinen liputuspäivä ja samalla kertaa miehen ja naisen eli Juuson, Josefin ja Josefiinan nimipäivä.  Juuso-Jasper Liinamaan perhe on ylpeä Juuson, tasa-arvon ja Kuopiossa vaikuttaneen Minna Canthin päivästä.  

Sari-äiti halusi lapsilleen sellaiset loppusointuiset nimet, jotka vastasivat äidin omaa sisäistä tunnelatausta. Kaikki kolme saivat kaksiosaisen nimen. 

”Ei haettu erikoisuutta eikä nimi ollut itselle mikään trendijuttu. Olisin varmaan halunnut itsellenikin väliviivallisen nimen”, kuvaa Sari Liinamaa.

Tosin kumpikaan pojista ei käytä väliviivallista nimeään muuten kuin virallisissa yhteyksissä.

Juuson tarina alkaa jo 15 vuotta vanhemmasta isoveljestä, jota kutsuttiin odotusaikana Juusoksi.

”Kun poika syntyi, hän ei tuntunutkaan Juusolta vaan Joonalta. Kun tämä kolmas syntyi, tiedettiin heti, että tässä meillä on Juuso.”

Poikien nimiin hän halusi pehmeitä, pyöreitä äänteitä eikä suinkaan kovia kirskahtavia konsonantteja. Myös lapsen luonne ratkaisi: Juuso-Jasperi ja isoveli Joona-Esai olivat hyvin rauhallisia ja tyytyväisiä vauvoja.

”Nyt kun katson jo aikuisia lapsiani, huomaan, miten hyvin nimet istuvat heille.” 

Juuso on skandinaavinen muunnelma Josefista. Juuso on vanha nimi, joka on vasta 1900-luvun lopulla tullut suosituksi. Sen sisarnimi on Josefiina, joka samoin on noussut 2000-luvulla suosioon. Josefkin on ollut aiemmin yleinen nimi, mutta harva on sittemmin halunnut kastaa lastaan Josif Stalin kaimaksi.

Juuso on siis raamatullista alkuperää, mutta niin on Jasperkin. Yksi nimeltä mainituista Itämaan tietäjistä oli Caspar, josta on muokkaantunut saksalaisella kielialueella Kasper ja englantilaisella kielialueella Jesper. Jasper otettiin almanakkaan vuonna 2010.