
Kulttuurista hyvinvointia ikääntyneille – uusi hanke käynnissä
Pohjois-Savon hyvinvointialueen uuden hankkeen tavoitteena on lisätä kulttuuripalveluiden saatavuutta, saavutettavuutta ja alueellista kattavuutta tuomalla kulttuuritoimintaa lähelle ikääntyneitä.
Mistä idea hankkeeseen syntyi, projektipäällikkö Merja Kaija?
”Kuopiossa on jo pitkät perinteet kulttuurityön edistämisessä, joten tämä oli luonteva jatkumo sille. Tällaiselle on selkeää tarvetta ja halusimme myös alueellisesti laajentaa ikäihmisille suunnattua kulttuuritarjontaa. Kuopiossahan on jo pidempään toiminut yli 60-vuotiaille suunnattu kulttuuriluotsitoiminta, jossa kulttuuriluotsia voidaan pyytää seuraksi kulttuurikohteeseen. Uuden hankkeen myötä muun muassa tätä palvelua voitaisiin laajentaa muuallekin Pohjois-Savoon.
Hankkeelle on saatu sosiaali- ja terveysministeriöltä 600 000 euroa terveyden edistämisen määrärahaa. Hanketta toteutetaan yhteistyössä Kuopion kaupungin kanssa.”
Kenelle hanke on suunnattu?
”Se on suunnattu sellaisille yli 65-vuotiaille, jotka tarvitsevat enemmän apua ja tukea kulttuurin pariin hakeutumisessa. Voi esimerkiksi olla muistisairaus tai vaikeuksia liikkumisen kanssa, jolloin ei herkästi uskaltaudu lähtemään tapahtumiin. Kulttuuria on tarkoitus tuoda lähemmäs kohderyhmää ihan fyysisesti ja myös etäyhteyksiä hyödyntämällä. Periaatteena kaikessa on, että kynnys olisi mahdollisimman matala.
Kaikki Pohjois-Savon kunnat ovat mukana hankkeen piirissä, mutta ohjelma voi vaihdella eri alueilla. Nyt meillä on meneillään kysely, minkälaista tarjontaa millekin alueelle toivotaan.”
Onko jotain konkreettista ohjelmaa jo tiedossa?
”Kevät ja kesä on vielä suunnitteluvaihetta, mutta syksyllä Kuopiossa ja Lapinlahdella alkaa jo tarjonta pyöriä. Siitä vastaavat yhteistyökumppanimme Tanssiteatteri Minimi ja Arkkitehtuuri- ja ympäristökulttuurikoulu Lastu. Osallisuutta edistetään muun muassa ryhmämuotoisella Ystäväklubi-toiminnalla, jossa yhdistyvät osallistava taiteen tekeminen ja kokeminen.”
Mitä hankkeelta toivotaan?
”Toivomme tietysti, että sen aikana kehitetyt käytännöt jäisivät pysyviksi. Tavoitteena on myös, että entistä paremmin ymmärrettäisiin kulttuurin merkitys ikääntyneiden hyvinvoinnin lisääjänä ja ylläpitäjänä. Parhaimmassa tapauksessa kulttuurista voi olla apua myös yksinäisyyteen.”