kukkakauppias Jere Veijalainen katsoo suoraan kameraan kädessään kukkakimppu, taustalla lisää kukkakimppuja
Kuva: Tuija Hyttinen

Kukat värittävät pääsiäistä ja tuovat kotiin juhlan tuntua – kukkakauppias kertoo parhaat vinkit

Monessa kodissa pääsiäiseen kuuluvat ehdottomasti kukat ja rairuoho. Valmiiksi sidottujen kimppujen ohella myös itse laaditut asetelmat kasvattavat suosiotaan, kertoo kukkakauppias Jere Veijalainen.

Mitkä ovat suosituimpia pääsiäiskukkia?

”Perinteiset narsissit ja tulppaanit pitävät edelleen pintansa, niitä menee paljon. Ehkä havaittavissa on kuitenkin sellaista suuntausta, että lajiketta tärkeämpää on kukan väri. Pimeän talven jälkeen haetaan piristystä ja valoa kirkkaista väreistä, esimerkiksi keltaisesta tai oranssista.”

Teetetäänkö pääsiäiseksi kimppuja?

”Kyllä vain. Sekin on nouseva trendi, että enää ei osteta pelkkää tulppaani- tai narsissinippua, vaan halutaan teettää kimppu. Niiltä toivotaan kestävyyttä ja siksi vaikkapa neilikka tai leinikki ovat hyviä valintoja kimppuun. Tyylillisesti toivotaan nykyään hyvin luonnonmukaista kimppua, joka näyttää ikään kuin suoraan niityltä poimitulta.”

”Asiakkaat tykkäävät enenevässä määrin myös itse sommitella kimppuja tai asetelmia pääsiäiseksi. He ostavat irtokukkia sekä jotain vihreää, täydentävät ehkä kokonaisuutta vielä erilaisilla koristeilla, ja valmistavat kotona mieleisensä kimpun. Asetelmia voidaan tehdä kotoa löytyviin lasipurkkeihin ja somistaa niitä persoonallisella tavalla.”  

Vaikuttaako pääsiäisen ajankohta kukkavalintoihin?

”Samat kukat ja värit ovat suosiossa, osuipa pääsiäinen aikaiseen tai myöhempään kevääseen. Mutta aikainen pääsiäinen vaikuttaa kyllä siihen, että palmusunnuntain alla tullaan ostamaan virpomakimppuja. Silloin voi olla vielä lunta maassa eikä pajunkissoista tietoakaan, joten on helpompi turvautua kukkakaupan apuun.”

Vinkit rairuohon kasvatukseen?

”Siemenet kannattaa kylvää jo parisen viikkoa ennen pääsiäistä, että ehtivät kunnolla kasvaa. Jos ei kotona satu olemaan multaa, voi kasvualustana käyttää kostutettua talouspaperia. Tuorekelmua siihen päälle ja aurinkoiseen paikkaan itämään. Ruohoa voi kasvattaa myös ohran- tai maissinjyvistä. Niissä on se hyvä puoli, että pääsiäisen jälkeen versot voi käyttää vaikkapa smoothieen.”