Taustalla Kuopion kaupungintalo. Etualalla torille pystytetty joulukuusi, jossa on valot. Kuva: Tuija Hyttinen.
Kuva: Tuija Hyttinen.

Joulupuu on taas rakennettu Kuopion torille

Joulun lähestymisen yksi varma merkki on perinteisen joulukuusen saapuminen Kuopion torille. Torikuusen lisäksi Kuopion kaupunki toimittaa pienempiä kuusia eri puolille asutusalueita.

Kuinka pitkä perinne torin joulukuusi on, Kuopion kaupungin metsätyönjohtaja Markku Immonen?

”Torilla on ollut koristeltu kuusi ilmeisesti jo ennen sotia, mutta ainakin 1950-luvulta lähtien. Itse olen ollut pystyttämässä kuusta 1980-luvulta saakka eri tehtävissä. Ennen kuusi kaadettiin köysien sekä taljojen avulla, ja tuotiin torille hevoskyydillä. Nykyään kuusen kuljetus tapahtuu nosturiautolla.”

Kuka kuusen valitsee?

”Kierrämme katsomassa eri vaihtoehtoja yhdessä metsätiimin kanssa. Torikuuseksi pyritään aina löytämään parikymmentämetrinen hyvänmallinen puu. Myös varakuusi katsotaan aina valmiiksi, mikäli aiemmin valittu kuusi sattuisi vaurioitumaan kaadettaessa. Lisäksi kuusen on oltava sellaisella paikalla, että iso ja painava ajoneuvo pääsee lähelle.”

Mistä tämän vuoden kuusi on peräisin?

”Se hankittiin Petoselta, Litmasen lammen itäpuolelta.”

Miten varmistetaan, että kuusi pysyy pystyssä kovemmassakin tuulessa?

”Torin pinnassa on 1,3 -metrinen putki, johon lyijykynän kärjen muotoon sahattu puun tyvi upotetaan. Lisäksi tukena käytetään puukiiloja ja turvapantaa.”

Mitä kuuselle tapahtuu joulun jälkeen?

”Kuusi on torilla loppiaiseen asti. Sen jälkeen kuusen havut toimitetaan energiajätteeksi ja runko kuitupuuksi.”

Kuopion kaupunkikeskustan kehittämisyhdistyksen toiminnanjohtaja Tilla Martikainen kertoo, että perinteisiä joulukauden avajaisia ei tänä vuonna järjestetä. Joulun tunnelmaan pääsee kuitenkin esimerkiksi Tonttuovi-seikkailun myötä. Tarinoita, tehtäviä ja arvoituksia sisältäviä tonttuovia on ripoteltu eri puolille keskustaa sekä Puijolle. Seikkailukartan voi käydä hakemassa esimerkiksi kauppahallista, Lelukauppa Partaselta tai Sokokselta.