Seitsemän miestä ryhmäkuvassa: neljä mökin terassilla ja kolme terassin edessä
Ylärivissä Risto Huotari (vas.), Tenho Kekkonen, Markku Oikarinen ja Juha Peltola. Alarivissä Pentti Korhonen, hanketyöntekijä Marko Haakana ja Risto Soininen. Kuva: Tuija Hyttinen

Ikämiesten yksinäisyyttä pyritään torppaamaan uudenlaisella toiminnalla Kuopiossa

Kuopiossa on käynnistynyt Ikämiehet Puijo -hanke, joka tarjoaa tekemistä, osallisuutta ja mielekästä sisältöä ikääntyneiden miesten elämään.

Saunomista, ulkoilua, kahvittelua, tietovisailua, ulkopelejä ja retkiä. Muun muassa tällaista mukavan leppoisaa toimintaa ovat useat kuopiolaiset ikämiehet päässeet porukalla harrastamaan viime keväästä alkaen. Silloin käynnistyi Työterapisen yhdistyksen koordinoima Ikämiehet Puijo -hanke.

”Toiminta on suunnattu kaikille sellaisille yli 65-vuotiaille miehille, jotka kokevat yksinäisyyttä tai ulkopuolisuutta. Kyse on nimenomaan heidän omasta kokemuksestaan, ei niinkään siitä, että he esimerkiksi asuisivat yksin. Myös parisuhteessa elävät voivat tuntea itsensä yksinäisiksi”, hanketyöntekijä Marko Haakana valottaa.

Lisääkin miehiä mahtuu vielä mukaan.

”Tällä hetkellä meillä on osallistujareservissä suurin piirtein 40 miestä, joista noin 25 osallistuu aktiivisemmin toimintoihin ja tapaamisiin. Lisääkin miehiä mahtuu ilman muuta vielä mukaan.”

Maailmaa parannetaan mukavan tekemisen lomassa

Haakana kertoo, että toiminta ja sen sisällöt ovat lähteneet nimenomaan osallistujien intresseistä.

”Miehet haluavat enemmän toiminnallisuutta, yhdessä tekemistä, ei niinkään pelkkää juttelua.”

Kesäaikaan on kokoonnuttu joka tiistai Hietarantaan Kallaveden äärelle, jossa on saunottu, ulkoiltu ja paistettu makkaraa – maailmanparannusta unohtamatta.

”Siellä meillä on käynyt myös vierailijoita, muun muassa Atik Ismail sekä paikalliset veteraanikansanedustajat Markku Rossi ja Erkki Virtanen.”

Käydä voi silloin, kun se omaan aikatauluun sopii.

Marraskuun alusta tiistaikokoontumiset siirtyvät Inkilänmäelle entisen seurakuntatalon tiloihin. Haakanan mukaan sinne mietitään sitten yhdessä vähän toisenlaista ohjelmaa.

Erilaisia kokoontumismahdollisuuksia Ikämiehet Puijo -ryhmällä on useampana arkipäivänä joka viikko ja myös uusia ryhmiä voidaan pistää pystyyn kiinnostuksen mukaan.

”Aika moni osallistuja on ilmoittanut tykkäävänsä lukemisesta, joten voi olla, että myöhemmin meille on tulossa kirjallisuusryhmä. Ehkä aineksia olisi myös laulu- tai teatteriporukkaan.”

”Ei ole pakko osallistua kaikkeen, vaan käydä voi silloin, kun se omaan aikatauluun sopii”, Haakana painottaa. 

Kokoontumiset ovat monelle kuin toinen koti

Osallistujia hankkeeseen on saatu jalkautumalla tapahtumiin, kauppakeskuksiin, huoltoasemille – kaikkialle sinne, missä ihmiset liikkuvat.

”Olemme jakaneet esitteitä ja ilmoittautumislomakkeita. Monet nuoremmat ihmisetkin ovat jääneet juttusille ja kertoneet, että heillä olisi lähipiirissä potentiaalinen osallistuja.”

Haakana kertoo, että toimintaan mukaan lähteneiden miesten ikähaitari on varsin laaja, sillä vanhin osallistuja on 97-vuotias.

”Jokainen on tervetullut sellaisena ja sen kuntoisena kuin on. Apuvälineiden käyttö ei ole este lähteä mukaan, kaikille löytyy sopivaa ja mielekästä ohjelmaa.”

Palaute on ollut positiivista ja innostunutta.

”Toivomme, että toiminnan myötä näiden miesten elämään muodostuu moninaisuutta, uusia verkostoja, ystävyyksiä ja arjesta selviytymistä.”

Haakanan mukaan tähän mennessä palaute on ollut positiivista ja innostunutta.

”Moni on luonnehtinut kokoontumisissa, että on kuin kotiinsa tulisi.”

Ikämiehet Puijo -hanke on sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittama ja Marko Haakanan ohella hankkeessa työskentelee Suvituuli Riihimäki.

Ikämiehet Puijo

  • Toimintaa ja sisältöä arkeen yli 65-vuotiaille miehille
  • Osallistujalle maksutonta
  • STEA:n rahoittama kolmivuotinen hanke
  • Lisätietoja: hanketyöntekijät Marko Haakana 044 0332 430 ja Suvituuli Riihimäki 044 0876 322 tai ikamiehetpuijo@tyoterapinen.net
  • Facebook: Ikämiehet Puijo