Kaksi naista valmistaa ruokaa suurtalouskeittiössä.
Hilkka Lehto (vas.) ja Aira Voutilainen tekivät yhteistyössä juhlaruuan Vuorelan kirkon Arjen aterialle. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Arjen aterian yhteinen pöytä on ruokkinut yhteisöä kymmenen vuotta 

Ruoka kokoaa yhteen. Vapaaehtoistyö ja kokoontumispaikka merkitsevät Vuorelan paikallisessa yhteisössä paljon. Vuosien aikana on kertynyt paljon annettavaa hyväntekeväisyyteenkin. 

Ajen ateriaa on Vuorelan kirkolla tarjottu nyt 10 vuotta. ”Alkuun jännitti, tuleeko ketään ja riittääkö ruoka”, sanoo Eija Laitanen. Kymmenen vuotta sitten hän organisoi toimintaa seurakunnan diakoniatyöntekijänä ja nyt osallistuu Vuorelan Marttojen vapaaehtoisena. 

Ruokapöydässä seurakunta ja Martat mahdollistavat arkisia kohtaamisia. Kirkosta on tullut luonteva osa paikallista yhteisöä. Tätä nykyä Vuorelan kirkon aterialla tarjoillaan 700 annosta vuodessa. Aluksi aterioi­ta toteutettiin Yhteisvastuun hyväksi. 

”Kävijät syövät pitkään ja juttelevat keskenään. Väkeä käy vauvasta vaariin. Kaikenlaiset ihmiset tuntevat olonsa kotoisaksi”, emäntä Hilkka Lehto iloitsee. 

Elli ja Esa Miettiselle kirkon ateriasta on tullut kuukausittainen tapa. ”Saa jutella tuttujen kanssa, ja mies on tavannut vanhoja työkavereitaankin”, Elli Miettinen kertoo. 

Ateriat toteutetaan emännän ja vapaaehtoisten yhteistyönä

Miettiset istuvat vapaaehtoisten pöydässä, jossa moni aterioilla palvellut jakaa ilon yhteisestä tekemisestä. ”Toin miehenikin kerran kuorimaan perunoita”, Elli Miettinen sanoo. 

Vapaaehtoisia tarvitaan keittiössä ja kassalla asiakaspalvelussa.  

”Vuosien aikana tehtävissä on ollut yli 35 ihanaa vapaaehtoista. Suurin osa marttoja mutta myös muita. On ihanaa toimia eri vapaaehtoisten kanssa, kun muuten teen töitä yksin. Opin paljon ja vaihdamme niksejä”, emäntä Hilkka Lehto kertoo. 

Nainen pöydän ääressä ojentaa rahaa toiselle ihmiselle.
Mirja Mustonen on toiminut vapaaehtoisena ruokailun kassalla. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

”Ei tarvitse miettiä, mitä keittiössä tekee ja aina voi kysyä. Kun tapaa tuttuja, ei pois hennoisi lähteä”, aterioilla monena vuonna palvellut Anneli Kröger kiittää. 

”Marttojen ja seurakunnan yhteistyö on vastavuoroisuutta: me martat palvelemme keittiössä ja saamme käyttää seurakunnan tiloja kokoontumisissamme”, Aira Voutilainen tiivistää. 

Myös hänelle vapaaehtoispäivä keittiössä on odotettu yhteistyön päivä. Tehtävät vaihtelevat salaatin teosta lihanpaistoon ja juomankaadosta tiskaamiseen. Kotitalousopettajan pitkän työuran jälkeenkin Voutilainen haluaa palvella keittiössä. 

”Yhdistyksellemme tämä yhteistyö merkitsee myös palvelutehtävän jatkuvuutta”, Vuorelan Marttojen puheenjohtaja Eija Laitanen sanoo. 

Yhdessäolon bonuksena lähtee lahja  maailmalle 

Aterioiden tuotolla on tuettu Yhteisvastuuta ja muita hyväntekeväisyyskohteita, ku­ten Nenäpäivää, Roosanauhaa, Naisten Pankin, Pelastakaa Lasten, SPR:n ja kirkon järjestöjen työtä. Kymmenen vuoden aikana Vuorelan aterioilta on lahjoitettu yli 18 000 euroa. 

Ruokailu on helppo tapa tehdä hyvää, sillä vitosen annoksesta kolme euroa lahjoitetaan eteenpäin. Huolellisella suunnitelulla ja sponsorien tuella kulut ja hävikki on onnistuttu pitämään pienenä.  

”Yllätyin vuosien aikana kertyneestä summasta. Yhdessä tekeminen on kivaa, yhdessä syöminen on kivaa, mutta kun kaikesta kivasta jää vielä viivan alle, todella teemme yhdessä hyvää”, Hilkka Lehto sanoo

Ryhmä aikuisia ruokailemassa pitkän pöydän ääressä.
Arjen aterian pöydässä jaettiin kuulumisia. Kuvassa vasemmalta Inkeri Rissanen, Elli Miettinen, Esa Miettinen ja Anneli Kröger sekä Maija ja Teuvo Laitinen. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo