Jeesus istuu kiven päällä oikea käsi yläviistossa. Opetuslapset kuuntelevat Jeesusta hänen edessään. Kuvitus: Antti Yrjölä.
Kuvitus: Antti Yrjölä.

Vuorisaarna on Jeesuksen tunnetuin puhe

Mikään ei tule vaikuttavuudessaan lähellekään sitä, arvioi puhetaidon kouluttaja Antti Mustakallio.

Jeesus näkee kansanjoukot ja nousee vuorelle. Sitten hän alkaa puhua: ”Autuaita ovat hengessään köyhät, sillä heidän on taivasten valtakunta.”

”Jeesus on huomannut, että hänellä on hyvä ja oikea aika pitää tärkeä puhe. Yleisö haluaa kuunnella ja on tullut paikalle sitä varten.”

 ”Tämä on esimerkki kaikille puhujille, joilla on sanoma: Käytä hyväksi ne tilaisuudet, jotka sinulle siunaantuvat”, sanoo puhetaidon ja retoriikan kouluttaja Antti Mustakallio.

Moni Vuorisaarnan (Matt. 5–7 ja Luuk. 6) sanonta elää vahvasti länsimaisessa kulttuurissa.

Älkää tuomitko. Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Kuinka näet roskan toisen silmässä, muttet hirttä omassasi? Varokaa vääriä profeettoja.

Mustakallion mukaan muutkin kuin kristityt tunnistavat, että Jeesuksen sanonnat ja eettiset opetukset ovat puhuttelevia. Siksi puhujien kannattaa käyttää niitä.

Vuorisaarna on ehtymätön inspiraation lähde.

Esimerkiksi useimmat Yhdysvaltojen ykköspoliitikot, kuten Kennedy, Reagan ja Obama, ovat viitanneet Vuorisaarnaan tuon tuosta.

”Vuorisaarna on ehtymätön inspiraation lähde.”

Jeesus käytti taitavasti metaforia

Jeesuksella olivat hallussa jo antiikista tutut retoriset keinot.

Autuaaksi julistamisissa jokainen virke alkaa samalla ilmaisulla. Autuaita ovat hengessään köyhät, murheelliset, kärsivälliset.

”Hienosti sommiteltu. Alkutoiston tekniikalla saadaan puheeseen rytmiä ja intensiteettiä. Tunnelma tiivistyy ja tilanne kiihtyy”, Antti Mustakallio analysoi.

Hän pitää erityisen hienoina ilmaisuina kehotuksia katsoa taivaan lintuja ja kedon kukkia. Jos Jumala pitää niistä huolen, niin tottahan teistäkin! Vähempiarvoisesta, yleisesti tunnetusta tosiasiasta johdetaan yleinen periaate.

”Jeesus käyttää taitavasti ja mieleenpainuvasti myös metaforia: Te olette maan suola, maailman valo.”

Osa opetuksista ei tunnu sopivan siihen, mitä nykyään ajatellaan. Esimerkiksi ajatus, ettei ihminen saa erota eikä naida hylättyä vaimoa, Mustakallio pohtii.

Nasaretilaisen retoriikka on radikaalia.

”Me teemme helposti Jeesuksesta omien toiveidemme ja mielikuviemme ihannehahmon. Vuorisaarna haastaa meidät terveellä tavalla painimaan haastavienkin ajatusten kanssa. Miksi Jeesus sanoo näin? Mitä minä itse ajattelen?”

Ei pidä heittää helmiä sioille

Vuorisaarna oli varmasti yleisölleen yllättävä, tuore ja puhutteleva kokemus, Antti Mustakallio uskoo.

Nasaretilaisen retoriikka on radikaalia. Hän ei viittaa vain yleisesti hyväksyttyyn tietoon, vaan myös omaan jumalalliseen auktoriteettiinsa. ”Teille on opetettu näin, mutta minä sanon teille.”

Helmiä ei heitetä sioille.

Onko Jeesus suorastaan jumalainen puhuja?

”Asenne ei ole aneleva: Hei, kuunnelkaa, mulla on oikeasti hyvä juttu!, vaan Jeesus edellyttää kuulijoilta kiinnostusta. Ne, jotka pitävät hänen puhettaan arvokkaana, kuulevat ja ymmärtävät sanoman.”

Johdatteleva kysymys: Onko Jeesus puhetaidon kouluttajan näkökulmasta nerokas, suorastaan jumalainen puhuja?

”Kyllä. Vuorisaarna teki valtavan vaikutuksen jo omana aikanaan ja koskettaa edelleen.”

”Jeesusta ei alettu seurata vain vallankumouksellisen sanoman takia, vaan myös siksi että hän osasi esittää sen mullistavalla tavalla”, Mustakallio vastaa.