Minna Siikaniva hymyilee, lunta sataa.
Kuva: Tuija Hyttinen

Tulevaisuus pääsee yllättämään, jos valitsemme väärin

Tietoa eri asioista ja ilmiöistä on valtavasti tarjolla, mutta emme välttämättä osaa kytkeä sitä tämän hetken valintoihin.

”Poskipäihini sattuu, kun jälleen hymyilen päästäksesi sisään työpaikalle. Vaikka vielä hieman väsyttää, koitan näyttää keskittyneeltä, sillä tiedän, että joukko valvontakameroita seuraa toimiani. Astelen reippaasti eteenpäin, jotta onnistuisin huijaamaan älykenkiäni

Lainaus on yksi Sitran ”Heikot signaalit 2022” -selvityksen kuvitteellisista tulevaisuustarinoista.

Heikot signaalit ovat ensioireita muutoksista, jotka saattavat olla tulevaisuudessa merkittäviä. Ne ovat usein yllättäviä. Selvityksessä tulevaisuutta on tarkasteltu muun muassa kodin, työelämän, luonnon ja kaupungistumisen sekä päätöksenteon näkökulmasta.

Mitä jos ihmiset muuttavatkin maalle?

Esimerkiksi ilmastonmuutos vaikuttaa hyvin monella tavalla. Tulevaisuudessa työpaikkailmoituksissa voisi olla tehtävän kuvauksen lisäksi myös tieto työn hyödyllisyydestä ympäristölle.

Vaikka kaupungistuminen näyttäisi olevan megatrendi, mitä jos ihmiset muuttavatkin maalle? Miten käy suomalaisten mökki-innostukselle tai matkailun tulevaisuudelle koronan jälkeen? 

Mitä jos ihmiset joutuvat jatkossa viettämään valtaosan ajastaan kotona etätyön yleistymisen, uusien pandemioiden, ympäristöonnettomuuksien tai turvallisuustilanteen heikkenemisen takia?

Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja painottaa, ettätulevaisuus ei yleensä yllätä siksi, että tietoa ei olisi riittävästi saatavilla, vaan koska tietoa voi olla vaikea kytkeä tämän päivän valintoihin ja toimintaan.

On tärkeää, että valinnat ja teot, joita teemme ovat oikeita. Niiden pitää lisätä turvallisuutta ja ihmisten hyvinvointia. Tulevaisuus rakennetaan yhdessä.

Ja Jeesus meitä ohjaa
yhdessä matkalle,
hän rauhan teitä raivaa
kauttamme kaikille.
On portti aina auki
myös tulevaisuuteen.
Huomenna Herra siunaa
taas meidät uudelleen.

Virsi 452:4