Piispa Jari Jolkkonen seisoo ulkona ja katsoo ylös, taustalla näkyy Kuopion tuomiokirkkoa.
Kuva: Tuija Hyttinen

Piispa Jari Jolkkonen korostaa joulutervehdyksessään myötätunnon merkitystä

Myötätunnolla tarkoitetaan kykyä ajatella toisten hyvinvointia. Asettua toisen asemaan. Elää voimakkaasti mukana toisten iloissa ja suruissa – ja aivan erityisesti vastoinkäymisissä.

Kun meitä koskettaa toisten kärsimys ja suru, silloin myötätunto aktivoituu. Haluamme toimia tuon tunteen motivoimana kärsivän puolesta. Myötätunto on yksi tärkeimmistä voimista. Ilman sitä hyvän elämän ja inhimillisen yhteiskunnan rakentaminen olisi vaikeaa, jopa mahdotonta.

Monet antiikin filosofit pitivät myötätuntoa heikkouden merkkinä, jonkinlaisena nolona altistumisena muuttuvaisuudelle. Siksi sitä pidettiin antiikin jumaluuksille sopimattomana. Jumalat elivät omaa elämäänsä eivätkä vaivanneet itseään tavallisten ihmisten murheilla.

Jouluna on toisin. Jouluna suuri Jumala syntyi pieneksi ihmiseksi. Halvan tallin hämärässä nukkuu maailman Valo. Surkeassa seimessä lepää taivaan ja maan tekijä. ”Äidin rintaa tarvitsee – hän, ken kaikki ravitsee. Lapsi hän on turvaton, vaikka kaiken Herra on.” (Virsi 19).

Surkeassa seimessä lepää taivaan ja maan tekijä.

Jouluna kristityt juhlivat siis myös Jumalan myötätuntoa. Emme usko jumaluuksiin, jotka pitävät pitojaan Olympos-vuorella ihmisten kärsimyksestä välittämättä. Uskomme Jumalaan, joka katsoo myötätuntoisesti jokaisen ihmisen kipua ja syntyy niiden keskelle.

Synti ja kuolema. Sodat ja sairaudet. Riidat ja vihanpito. Yksinäisyys ja masennus. Välinpitämättömyys ja epätoivo. Kaikkien tämän maailman murheiden keskelle Jumala syntyy Kristuksessa ja yhdistää ne itseensä.

Joulu on Jumalan myötätunto.

Myötätuntomme on valitettavasti rajallinen: tutkijoiden mukaan se ei ole kaikille ihmisille loistava aurinko, vaan pikemminkin vain tietynlaisiin kohdistuva kapea valokiila. Kykenemme myötätuntoon vain tietynlaisia, usein juuri minunlaisia ihmisiä kohtaan.

Joulu on Jumalan myötätunto – armon, suosion ja rakkauden juhla. Se valaisee kaikki, jotka tahtovat tulla sen valoon. Jouluna Jeesus Kristus syntyy kaikkia varten. Ei vain omaa kansaa, kieliryhmää tai sukupuolta varten.

Siksi joulu kutsuu myös meidät osoittamaan myötätuntoa toisille ja laajentamaan sen piiriä. Osoita hyvyyttä omaisille, ystäville, naapurille – ja niillekin, joita et tunne. Jos mahdollista, muista Ukrainan sodasta ja Afrikan nälästä kärsiviä. Osoita myötätuntoa pihalinnuille ja kotieläimille, jos sinulla on sellaisia.

Toivotan kaikille ilon, kiitoksen ja myötätunnon siunaamaa joulun juhlaa!

Kirjoittaja on Kuopion hiippakunnan piispa