Minna Siikaniva hymyilee, mustavalkokuva
Minna Siikaniva. Kuva: Tuija Hyttinen.

Keskustelukulttuurissa kannattaisi noudattaa kultaista sääntöä

Päätoimittaja Minna Siikaniva pohtii, onko toisen ihmisen kunnioittaminen katoamassa.

Sosiaalisen median uutisvirassa silmiini osui englanninkielisen mietelauseen päivitys ystävältäni. Vapaasti suomeksi käännettyä viesti oli seuraava: Kun tapaat uuden ihmisen, et voi koskaan tietää minkälaisia taisteluita hän on elämässään joutunut käymään läpi, ja joista et tiedä mitään. Ole ystävällinen. Aina. 

Tämä viesti pysäytti minut. Piispat julkaisivat kirkon työntekijöille ohjeet, kuinka käyttäytyä ja toimia sosiaalisessa mediassa.  

Ohjeissa sanottiin muun muassa: ”Kirkon tehtävä on kertoa ilosanomaa ja elää todeksi lähimmäisenrakkautta. Työntekijä on esimerkillinen viestijä ja kunnioittaa keskustelukumppaneita kaikissa keskusteluissa. Työntekijän tulee pidättyä pahansuopuudesta, ilkeydestä ja muusta epäasiallisesta käyttäytymisestä. Hän ei levitä epämääräisiä, tarkistamattomia tai huhuihin perustuvia väitteitä. Nämä eettiset velvoitteet koskevat sekä työaikaa että vapaa-aikaa. Välitämme Jumalan siunausta puhumalla hyvää toisista ja pyrkimällä elämään sovinnossa kaikkien kanssa.” 

Puhutaan hyvää toisista

Sosiaalisessa mediassa on ehkä helpompi lausua kärjistettyjä mielipiteitä. Kannattaa aina miettiä, miltä tuntuisi sanoa sama asia kasvotusten. Onko toisen ihmisen kunnioittaminen katoamassa?  

Erätauko-menetelmä on tapa käynnistää ja käydä rakentavaa yhteiskunnallista keskustelua. Eri lähtökohdista tulevat ihmiset voivat käydä tasavertaista keskustelua. Mukaan saadaan myös ne, jotka herkästi jäävät ulkopuolelle. Erätauko-menetelmää on alettu käyttää hyvällä menestyksellä myös kirkossa.

Kultainen sääntö on keskeinen kristillisessä lähimmäisenrakkauteen kannustavassa etiikassa.

 ”Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” Matt. 7:12