Ihmisiä menossa Kuopion tuomiokirkon ovesta sisään.
Kuva: Hannu Korhonen

Sektorimalli on otettu käyttöön tietyissä Kuopion kirkoissa

Kuopion ev.lut. seurakunnat ovat siirtyneet sektorimallin käyttöön osassa kirkoista. Jumalanpalveluksiin voi näin osallistua suurempi määrä ihmisiä.

Sektorimallissa suuret kirkkotilat jaetaan erillisiin 20 hengen sektoreihin. Eri sektoreiden välille ei synny kontaktia. Sektorit ovat etäällä toisistaan ja niihin kuljetaan pääsääntöisesti oman sisäänkäynnin kautta. Myös ehtoollista jaetaan sektoreittain. Sektoreita voi olla käytössä 2–3.

Ohjeistusta paikan päällä

Kirkoissa noudatetaan maskeihin, kahden metrin turvaväleihin ja käsihygieniaan annettuja ohjeita. Käytännöt voivat olla erilaisia kirkkojen tiloista riippuen. Työntekijät ohjeistavat vielä kirkkoon tulijoita paikan päällä.  

Sektorimalli on jo otettu käyttöön Tuomiokirkossa sekä Alavan, Neulamäen, Kallaveden, Maaningan, Nilsiän, Muuruveden ja Kaavin kirkoissa sekä Tuusniemen seurakuntakodilla. 

Säyneisen kirkossa sektorimallia käytetään vain pääsiäisviikonloppuna 1.–4.4.

Männistön, Puijon ja Tuusniemen kirkoissa siirrytään sektorimalliin huhtikuun alusta alkaen.

Tiedot kannattaa tarkistaa verkosta 

Rajoitukset saattavat muuttua ja tiedot kannattaa aina tarkistaa verkkosivuilta tai seurakunnasta.  

Mikäli alueen koronapandemian tilanne heikkenee, osallistujamäärää rajataan Itä-Suomen aluehallintoviraston antamien ohjeiden mukaan.  

Sektorimalli on käytössä ainoastaan kirkoissa vietettävissä jumalanpalveluksissa. 

Kirkollisissa toimituksissa eli kasteissa, vihkimisissä, konfirmaatioissa ja hautajaisissa ei käytetä sektorimallia. Perhejuhlat ja muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia, joissa tulee noudattaa voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta. 

Ohjeita laadittaessa Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen on tehnyt yhteistyötä Itä-Suomen ja Pohjois-Suomen aluehallintoviraston asiantuntijoiden kanssa. Seurakunnat ovat noudattaneet kokoontumisrajoituksia vapaaehtoisesti, vaikka sitä ei kokoontumislaissa edellytetä. Piispan laatimassa ohjeessa sovelletaan aluehallintoviraston antamia rajoituspäätöksiä.