piispa Jari Jolkkonen seisoo oven edessä
Piispa Jari Jolkkonen pohtii tulevassa dokumentissa, miten Fransiscus Assisilaisen opetuksia voisi nykyään soveltaa.

Savolaisvoimin tv-dokumenttia

Uusi tv-dokumentti ”Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina” on jatkoa reformaation juhlavuonna 2017 toteutetulle ”Martti ja minä – reformaattorin tarina” tv-dokumentille.

 

Tälläkin kertaa dokumentin käsikirjoittaja ja kertoja on Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen ja tv-ohjaaja Satu Väätäinen, jotka työskentelevät korvauksetta projektissa. Dokumentti esitetään TV1:llä keväällä 2020.

Kutsu köyhyyteen, luomakunnan kunnioittaminen, ystävällinen uskontojen välinen kohtaaminen ja evankeliumin julistaminen olivat 800 vuotta sitten eläneen pyhimyksen agenda. Dokumentissa piispa Jolkkonen kertoo Franciscus Assisilaisen elämäntarinaa ja keskustelee yksinkertaisesta elämäntavasta, ekologiasta ja uskontodialogista fransiskaanien kanssa.

”Kaikki Franciscuksen elämään liittyvät historialliset paikat Assisissa kuuluvat Unescon maailmanperintöluetteloon. Meillä on ainutlaatuista kuvamateriaalia Giotton freskoista kapusiinimuseon Caravaggioon”, kertoo ohjaaja Satu Väätäinen.

Ohjelma valottaa myös, miksi nykyinen katolisen kirkon nykyinen johtaja otti tuon nimen ja ohjelmakseen hänen ohjelmansa.

”Franciscus on ensimmäisiä, jotka haastoivat uskomuksen siitä, että vaurauden tavoittelu on tie onnelliseen elämään. Hän syntyi vaurastuvan vaatekauppiaan pojaksi aikana, jolloin nykyinen rahatalous sai alkunsa. Franciscus hylkäsi uran yltäkylläisyydessä ja valitsi yksinkertaisen elämän. Nykyinen ilmastonmuutos suorastaan huutaa kysymään, voimmeko olla kuulematta Franciscuksen sanoman”, piispa Jolkkonen kertoo.