Tumma profiilikuva kasvoista. Taustalla ikkuna, jonka sälekaihtimien välistä tulee valoa.
”Palvelevan puhelimen toiminta-ajatus on, että tuntematon vastaa tuntemattomalle. Me päivystäjät pysymme anonyymeina”, Sinikka selvittää. Kuva: Tuija Hyttinen

Palveleva puhelin on kuulolla joka ilta

Kun yksinäisyys kaihertaa mieltä, toimii kirkon Palveleva puhelin juttukaverina ja kuuntelijana.

Kirkon puhelin- ja verkkoauttamispalvelu Kirkon keskusteluapu on tarjonnut apuaan jo 60 vuotta. Palvelu käynnistyi vuonna 1964 nimellä kirkon Palveleva puhelin – sittemmin toiminta on laajentunut myös verkkoon chat-palvelun ja nettikirjeiden muodossa.

Palveleva puhelin toimii vapaaehtoisvoimin. Kuopion alueella yksi pitkäaikaisimmista päivystäjistä on Sinikka, joka on ollut Palvelevan puhelimen vapaaehtoisena jo reilut kolmekymmentä vuotta.

”Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä, joten uteliaisuus sai alun perin lähtemään mukaan toimintaan. Työelämässä ollessani tämä oli myös hyvää vastapainoa varsinaiselle työlleni”, Sinikka kertoo.

Tuntemattomat kohtaavat linjoilla

Sinikka ei esiinny jutussa koko nimellään eikä kasvoillaan, ja sille on selkeä peruste.

”Palvelevan puhelimen toiminta-ajatus on, että tuntematon vastaa tuntemattomalle. Me päivystäjät pysymme anonyymeina.”

Sinikalla on melkoisen pitkä perspektiivi siihen, mitkä asiat saavat ihmiset soittamaan Palvelevaan puhelimeen.

”Peruskuvio on pysynyt aika lailla samana: yksinäisyys ja kuuntelijan puute. Monet soittajat haluavat yksinkertaisesti vain kertoa jollekin arkisista asioistaan. Siitä, miten päivä on mennyt ja mitä kaikkea on tullut tehtyä.”

Tärkeintä on pysyä rauhallisena.

”Toki välillä kuulee rankempiakin asioita eli soittajalla voi olla vakavia mielenterveyden ongelmia ja jopa itsemurha-ajatuksia.”

Edellä mainitun kaltaisissa tilanteissa on Sinikan mukaan tärkeintä se, että kuuntelija pysyy rauhallisena ja yrittää myös mahdollisuuksiensa mukaan ohjata soittajaa esimerkiksi terveydenhuollon palvelujen pariin.

”Usein tällaisella soittajalla kyllä jo onkin hoitosuhde muualla. Silloin puhelinpäivystäjän täytyy muistaa, ettei hänen pidä mennä soittajan ja hoitavan tahon väliin.”

Hyvä palaute auttaa jaksamaan

Sinikka on kokenut Palvelevan puhelimen vapaaehtoistyön mielekkääksi – siitä kertoo jo pitkä ”urakin”.

”On tuntunut erityisen palkitsevalta huomata, kun soittajan tilanne on selkeästi helpottunut. Joskus soittajat myös suoraan sanovat, miten tärkeää heille on tällainen palvelu ja että on joku, jonka kanssa jutella.”

Sinikkaa on pitänyt mukana toiminnassa myös vapaaehtoistyön tarjoama koulutus.

”Meillä on pari kertaa vuodessa luentoja toivomistamme teemoista. Aiheet ovat mielenkiintoisia ja on virkistävää päästä kuulemaan viimeisintä tietoa eri asioista.”

Tällaiseen ei voi hypätä kylmiltään.

Ennen Palvelevan puhelimen päivystäjäksi ryhtymistä jokaisen on käytävä koulutusjakso.

”On selvää, ettei tällaiseen hommaan voi hypätä ihan kylmiltään.”

”Aina päivystysviikkojen jälkeen meillä on myös yhteisiä palavereja, joissa käydään läpi viikon asioita ja puretaan eteen tulleita tilanteita.”

Sinikka rohkaisee tulemaan mukaan Palvelevan puhelimen toimintaan, jos asia yhtään kiinnostaa.

”Soittajien kanssa pärjää kyllä, kun malttaa kuunnella. Ja meillä on oikein mukava vapaaehtoisten porukka, johon mahtuu monenlaista elämänkokemusta.”

Palveleva puhelin

• Joka ilta klo 18–24 numerossa 0400 221 180
• Toimii valtakunnallisesti. Kuopion alueella 28 puhelinpäivystäjää ja kuusi uutta vapaaehtoista nyt koulutuksessa
• Vuonna 2024 pystyttiin vastaamaan kaikkiaan noin 37 800 puheluun