Maskiin puettu säästöpossu, johon ollaan pudottamassa kolikkoa
Kuva: Istock

Otetaan oma talous haltuun

Korona on heikentänyt erityisesti pienituloisten, palvelusektoreilla työskentelevien ihmisten taloutta. Monet tähän ryhmään kuuluvat nuoret ovat entistä enemmän sosiaaliavustusten tai opintolainan varassa.

Valtaosa rahaongelmista kärsivistä sinnittelee pitkään yksin. Siksi koronan aiheuttamat rahahuolet voivat näkyä viiveellä. Takuusäätiö on valtakunnallinen sosiaalialan järjestö, joka auttaa velkakierteessä ja taloudellisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa olevia. Takuusäätiö on muun muassa käynnistänyt #MurraHäpeä -kampanjan, jonka tarkoituksena on antaa ääni rahavaikeuksissa oleville ihmisille.

Mitä neuvoja annat oman talouden suunnitteluun Takuusäätiön aluekoordinaattori Taina Rajanen?

”Oman talouden suunnittelu on aina järkevää, mutta erityisesti näin poikkeusaikana on tärkeää tarkastella rahankäyttöään. Puhelimeen asennettava Penno-sovellus tai penno.fi -nettisivun työkirja voivat auttaa henkilökohtaisten tulojen ja menojen selvittämisessä.”

Mistä voi aloittaa raha-ongelmien selvittämisen?

”Sadat tuhannet suomalaiset kärsivät rahavaikeuksista. Monet eivät uskalla puhua ongelmistaan edes läheisilleen, sillä he pelkäävät leimatuksi tulemista. Apua kannattaa kuitenkin hakea heti, kun huomaa ongelmia raha-asioissaan. Takuusäätiön maksuton neuvontapalvelu Velkalinja tai Kysy rahasta -chat auttavat alkuun.  Myös Oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvonta tarjoaa maksutonta tukea. Keskusteluapua voi pyytää esimerkiksi oman seurakunnan diakoniatyöntekijältä ajanvarauksella.”

Takuusäätiö kouluttaa TalousTsemppareita. Miten yksityishenkilö voi saada itselleen tsempparin?

”Palvelemme Kuopion alueella tällä hetkellä netissä ja puhelimitse, mutta tavoitteenamme on kouluttaa Pohjois-Savoon uusia TalousTsemppareita. Vapaaehtoiset tsempparit ovat rinnalla kulkijoita. He tukevat ja ohjaavat maksu- ja velkavaikeuksissa olevia sekä heidän läheisiään.” 

Lisätietoja: takuusaatio.fi , Kysy rahasta -chat ma–to klo 12.30–15.00, ke klo 17–19. Velkalinja avoinna arkisin klo 10–14, p. 0800 98009.