Puiden oksiston läpi siivilöityy auringonpaistetta
Kuva: iStock

Oliko ennen kaikki paremmin – vai tuntuuko meistä vain siltä?

Vastaa nopeasti. Sormituntumalla ja intuitiolla. Ovatko asiat maailmassa menossa yhä hullumpaan suuntaan?

Katastrofeja kohti mennään, moni arvelee. Huonoja uutisia kuuluu niin monelta sektorilta. Ei ennen ollut tällaista.

Tämä tuntemus ei ole mikään uusi ilmiö. Jo antiikin väki järkyttyi silloisesta nykyajasta. ”Oi aikoja, oi tapoja” -sananlasku tunnetiin jo Jeesuksen aikana. Ihmiset ovat aina nähneet ympärillään merkkejä rappiosta, etenkin nuorison keskuudessa.

Sormituntuma voi olla väärässä

Mutta emmekö juuri nyt kohtaa poikkeuksellisen huolestuttavia kehityskulkuja? Sota Euroopassa, maailmanlaajuinen kulkutauti, ilmastonmuutos monine seurauksineen ja epävakautta monilla alueilla. Huonoja uutisia piisaa. Ne toki ruokkivat sormituntumaa kehnosta tulevaisuudesta.

Mutta sormituntuma saattaa olla väärä.

Huonoja uutisia piisaa.

Voidaan nimittäin esittää aivan päinvastainen teesi. Maailma kulkee parempaan suuntaan. Sitä ei vain huomaa helposti. Uutiset kun luovat perspektiiviharhaa esitellessään lähinnä sitä, mikä kulloinkin menee pieleen. Silti monet suuret mittarit kertovat hyvän voitosta.

Olemme todellisuudessa menossa hyvään suuntaan

Verrataan nykyaikaa maailmanmenoon puoli vuosisataa sitten. Nykyään on paljon vähemmän konflikteja ja sotia. Vakava köyhyys, nälänhädät ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet huomattavasti. Naisten asema on parantunut lähes kaikkialla. Koulutustaso nousee jatkuvasti.

Monet tekniset keksinnöt ovat huimasti helpottaneet elämää. Sähköinen viestintä on lisännyt tasa-arvoa mahdollistaessaan kaikkien ihmisten pääsyn tiedon lähteille.

Ilmastonmuutos toki huolestuttaa, mutta toisaalta nyt siitä puhutaan kaikkialla, kun ennen se huolestutti vain muutamia viherpiipertäjiä. Lähes kaikki kansat tekevät yhdessä työtä sitä vastaan. Ihmiskunta on nyt muutenkin yhtenäisempi kuin koskaan ennen. Paikalliset eripurat ja blokkiutumiset eivät muuta tätä suurta kuvaa.

Meitä ei uhkaa mikään väestöräjähdys.

Entä hallitsematon väestönkasvu, mitä ennen pelättiin? Sellaista ei ole edessä. Syntyvyys ei lisäänny, vaan vähenee. Väestön kasvu johtuu eliniän pitenemisestä. Kun nyt nuoruuttaan elävät alkavat nukkua pois, väkimäärä alkaa vähetä. Tämän vuosisadan kuluessa väkimäärä käy jossakin kymmenessä miljardissa, minkä jälkeen alkaa pitkä laskeva suunta. Meitä ei siis uhkaa mikään väestöräjähdys.

Tässä perusteluita positiiviselle teesille: asiat ovat paremmin kuin ennen. Olemme menossa hyvään suuntaan, joskin vaikeaa tietä pitkin.

Realisti uskaltaa katsoa toiveikkaana tulevaan

Myönnetään. Parempaan mennään -teesi yksinkertaistaa asioita. Maailman menoa ei voi tiivistää pelkkään plussaan tai miinukseen. Olot ja kehityskulut kun ovat erilaisia eri planeetan kolkissa. Suomessa tullaan pärjäämään jokseenkin hyvin ilmaston muuttuessa, kun taas toisaalla vaikeudet ovat suuria.

Silti on viisasta vaalia positiivista yleisteesiä. Hyvin käy. Valoa kohti kuljetaan. Tällainen maailmankuva tekee hyvää omalle mielenrauhalle. Se valaa lapsiin tulevaisuudenuskoa. Uskallan kasvaa aikuiseksi ja lähteä elämään tähän maailmaan. Se on hyvä paikka.

Historia opettaa saman kuin arkijärki: suuriakin ongelmia kannattaa katsoa pulmina, jotka ratkaistaan.

On viisasta vaalia positiivista yleisteesiä.

Viimeisen sadan vuoden aikana on tehty valtava määrä elämää helpottavia teknisiä keksintöjä. Lääketiede on löytänyt parannuksen moneen vaivaan, joka ennen vammautti tai vei hautaan. Energiaa, ruokaa ja raaka-aineita tuotetaan yhä kestävämmällä tavalla. Tulevina vuosikymmeninä nähdään monia siunauksellisia keksintöjä.

Mennyt edistys ei silti ennusta kaikilta osin tulevaa. Ei ole taattua, että tekniikan voittokulku ratkaisee ihmiskunnan suurimmat ongelmat. Esimerkiksi ilmastonmuutosta ei voida kokonaan pysäyttää. Mutta kenties sopeudumme siihen paremmin kuin alun perin luultiin. Sama pätee moneen muuhunkin huolenaiheeseen.

Maailman asiat eivät ole niin hullusti kuin äkkiseltään voisi luulla. Hyvän merkit, siunauksen signaalit, eivät useinkaan ylitä uutiskynnystä. Niitä on silti paljon. Siksi realisti uskaltaa katsoa tulevaisuutta toiveikkaasti. Ja tehdä oman osansa paremman maailman puolesta.