Lapsia ryhmässä lattialla värikkään kankaan alla, aikuisia lapsiryhmän ympärillä.
Perhemuskarissa käy monenikäisiä lapsia ja aikuisia. Vaikka musiikki on pääasia, mukaan mahtuu paljon leikkiä, mielikuvitusta ja liikettä. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Muskari tuo kaivatun yhteisen hetken lapsiperheiden arkeen

Rummutetaan ja välillä sivellään käsivartta. Hetken päästä heittäydytään leikkimään. Perhemuskarissa käy kymmenkunta lasta omien aikuistensa kanssa.

Perhemuskarin nuorin on vielä vauva, vanhin käy koulua. Muskarissa eli musiikkileikkikoulussa musiikki yhdistyy toimintaan. Matalan kynnyksen musiikkiharrastuksessa voi tutustua toisiin perheisiin. 

”Muskarissa ei katsota laulu- tai soittotaitoa, vaan ennen kaikkea ollaan yhdessä musiikin äärellä”, seurakunnan muskariryhmän ohjaaja Anne Kokkonen sanoo. 

”Laulut jäävät paremmin mieleen, kun on jotain tekemistä. Kirkkomuskarilla seurakunta pystyy tarjoamaan musiikkia ihan pienillekin”, kanttori Marjaana Kaisto sanoo.  

Muskarissa ei katsota laulu- tai soittotaitoa, koska tärkeintä on yhdessä vietetty aika musiikin parissa.

Laulu on pääasia, mutta mukaan mahtuu roppakaupalla mielikuvitusta ja liikettä. Musiikkia ja ääniä on tehty teemojen mukaan, esimerkiksi sateen tai tuulen innoittamana.  

Ohjaajat haluavat synnyttää kipinän musiikkiin. Arvausleikki opettaa myös kuuntelua ja keskittymistä. Käärmeenä, karhuna tai lintuna musiikin tahtiin liikkuminen saa kuuntelemaan ja eläytymään säveliin. Muskareissa tulevat tutuksi myös perinteiset lastenlaulut. 

Perheet saavat tutustua soittimiin 

Muskariohjaajien välineistöstä löytyy kehärumpuja, marakasseja, rytmikapuloita ja triangeleja. Ohjaajat tarjoavat osallistujille myös mahdollisuuden kokeilla uutta. ”On soitettu chimeskelloilla, laattasoittimilla, kivillä ja ukulelella”, ohjaajat kertovat. 

Aiempina vuosina seurakunnan muskariryhmät ovat käyneet myös kirkossa tutustumassa urkuihin. 

Soittimiin tutustuminen on yksi perhemuskarin huippuhetkistä Sanna Siirilä-Reinikaiselle ja hänen kolmelle tyttärelleen.  

”Ukulele ja kivillä soittaminen on ollut meistä erityisen kivaa.” 

Uuden soittimen pariin saavat heittäytyä myös aikuiset. 

Vanhemman ja lapsen yhteinen hetki on erityinen.

”Ihan jokainen sai tutustua soittimeen. Ukulelella opeteltiin yhtä sointua”, kanttori Marjaana Kaisto kertoo. 

Ukuleleinnostus sai jotkut ryhmäläisistä jopa miettimään soitinta joululahjaksi. 

Soittimien lisäksi muskarin välineisiin kuuluvat hyppynarut, kankaat ja pallot. Joskus on hypitty vanteisiin, joskus trampoliinilla – joskus tehty sateenropinaa sateenvarjon pintaan. Pianonsoiton mukana on myös maalattu.  

Muskari katkaisee työntäyteisen arjen

Kolmivuotiaalle Annille muskari on odotettu harrastus, johon lasketaan päiviä. Kotona tyttö kuuntelee musiikkia ja laulaa usein muskaristakin tuttuja lauluja.  

”Täällä näkee muitakin lapsia ja tuttuja jo perhekerhosta”, äiti Marketta Lappalainen kertoo.  

”Minullekin tämä on tärkeä hetki lapsen kanssa. Kun työssä on kiireitä, yhteinen hetki on erityinen.” 

Myös Sanna Siirilä-Reinikainen pitää perhemuskaria perheelle tärkeänä harrastuksena työ- ja hoitopäivien välissä.  

”Täällä voimme olla kaikki yhdessä. Saa kokeilla erilaisia soittimia ja lapset saavat myös liikkua. Eikä tämä maksa mitään.” 

Perhemuskaria on Siilinjärvellä pidetty tänä syksynä ensimmäistä kautta ja ryhmä on ollut suosittu. Ennen perhemuskaria Siilinjärven seurakunnassa on järjestetty lasten muskaria jo useita vuosia. Seurakunnan muskariryhmiin voi tulla mukaan pitkin vuotta.