Kaksi nuorta aikuista kävelee puistotiellä.
Yhteisillä lenkeillä Kristian Tuusjärvi (vasemmalla) ja Severi Vauhkonen keskustelevat kaikesta maan ja taivaan välillä. Kuva: Tuija Hyttinen

Moni nuori odottaa tukihenkilöä

Vapaaehtoisista lasten ja nuorten tukihenkilöistä on Kuopiossa pulaa. Kaikkia tarvitsijoita ei voida ottaa edes jonoon. Erityisesti tukihenkilöä odottavat pojat ja nuoret miehet. Vapaaehtoisissa miehiä on vain viidennes.

”Minulla ei ole vapaa-ajalla kavereita. Olen vain kotona, ja sieltä ei ole tullut liikuttua. Jaksamisenkin kanssa on ollut ongelmia”, Severi Vauhkonen sanoo.

Yksinäisyyttä kokeva parikymppinen nuori mies löysi itselleen kaverin tukihenkilöstä Kristian Tuusjärvestä. Meni puoli vuotta, että kaivattu omanikäinen tukihenkilö löytyi. Vauhkonen sai vinkin tukihenkilötoiminnasta kouluterveydenhuollon kautta.

”Olen pienestä asti ollut porukassa, mutta aikuistumisen myötä ihmiset ovat hävinneet ympäriltä. Olen kyllä tekemisissä vanhempieni kanssa, ja koulussa kaveripiirikin on iso, mutta koulukavereita en näe vapaa-ajalla”, autoalalla opiskeleva Severi Vauhkonen kertoo.

Vauhkosen tukihenkilö eli zemppari Kristian Tuusjärvi tutustui uuteen kaveriinsa, kun etsi sisältöä elämäänsä.

”Halusin ihmisläheisempää tekemistä IT-alan työni vastapainoksi. Päätin, että haluan auttaa jotakuta, ja netistä löysin tiedon Nuorten Palvelun zempparitoiminnasta. Olen itsekin ollut joskus avun tarpeessa, ja omien läheisten avulla löysin oman tieni.”

Jos voi tehdä toiselle hyvää, voiko olla sen parempaa!

Kristian Tuusjärvi

Tuusjärvi toivoo, että hänen elämänkokemuksestaan voisi olla apua toiselle nuorelle. Tukiparin tapaamiset ovat kuitenkin vuorovaikutusta, jossa molemmat voivat oivaltaa toinen toiseltaan.

”Olen oppinut Severiltä tietynlaista nöyryyttä. Arvostan hänen periksiantamattomuuttaan ja sitä, että hän ei ole vaikeuksissakaan katkeroitunut”, Tuusjärvi kertoo.

”Kristianin kanssa pystyn puhumaan asioista suoraan. Hän jaksaa olla kanssani”, Vauhkonen sanoo.

Jonot ovat pitkät – kaikkia ei edes oteta jonoon

Kuopiossa moni lapsi ja nuori odottaa tukihenkilöä. Osaa ei voida ottaa edes jonoon, koska koulutettua itselle sopivaa tukihenkilöä ei ole näköpiirissä ainakaan puoleen vuoteen.

Muun muassa Nuorten Palvelu ry ja kaupunki kouluttavat tukihenkilöitä ja järjestävät lapsille ja nuorille näitä vapaaehtoisia aikuisia tueksi arkeen.

”Meiltä tukihenkilön eli zempparin voi saada 13–29-vuotias. Tällä hetkellä tuetut nuoret ovat 16–23-vuotiaita”, vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Pauliina Timonen Nuorten Palvelu ry:stä sanoo.

”Kaupungin toiminnassa painotus on ollut lapsissa 10-vuotiaasta alkaen. Tarjoamme tukihenkilöitä perhe- ja sosiaalityön asiakkaina jo oleville lapsille täysi-ikäisyyteen asti”, sosiaaliohjaaja Hanna Borgelin Kuopion kaupungilta kertoo.

Tukihenkilöitä tarvittaisiin paljon nykyistä enemmän.

Tätä nykyä Kuopion kaupungilla on tukipareja noin 25, ja tukihenkilöä odottaa keskimäärin 15 lasta.

”Tuen tarve on suurempi kuin mitä jonotilanne antaa ymmärtää. Jonossamme on eniten 9–11-vuotiaita poikia. Tukihenkilöistä miehiä meillä on tällä hetkellä viisi”, Hanna Borgelin kuvailee.

Nuorten Palvelu ry:llä on Kuopiossa 15 tukiparia, ja zempparia jonottaa kymmenkunta nuorta. Vain joka viides zemppareista on mies.

Tukipareja kannustetaan vapaa-ajan viettoon kodin ulkopuolella

Tukiparien tapaamisten ytimessä on yhteinen tekeminen ja keskustelu siinä sivussa. Tukipareja kannustetaan monenlaiseen vapaa-ajan viettoon kodin ulkopuolella. Pauliina Timosen mukaan monelle nuorelle on tärkeää saada rohkeutta lähteä kotoa tai aloittaa uusi harrastus. Yhdessä voidaan käydä vaikkapa kahvilla, leffassa tai liikkumassa.

Arkinen ajanvietto yhdistää myös Severi Vauhkosen ja Kristian Tuusjärven.

”Meillä on samoja kiinnostuksenkohteita. Ollaan käyty salilla ja kahvilla ja rupateltu”, Vauhkonen kertoo.

”Käydään myös uimassa, kävelyllä tai muuten liikkumassa. Tapaamme noin parin viikon välein”, Tuusjärvi jatkaa.

Juttua syntyy arkisista asioista, niin kuulumisista kuin ihmissuhteista ja elämäntavoista.

”Olen saanut vapaa-ajalle tekemistä. On hyvä, kun on edes jotain”, Vauhkonen sanoo

”Suosittelen tukihenkilön hakemista muillekin nuorille. Kannattaa hakea apua, jos sitä tarvitsee. Tämä on ollut mukava kokemus”, Vauhkonen kannustaa.

”Minä olen saanut merkityksellistä tekemistä. Jos voi tehdä toiselle hyvää, voiko olla sen parempaa!” Kristian Tuusjärvi sanoo kiitollisena.

Lasten ja nuorten rinnalle haetaan tavallisia aikuisia

Tukihenkilöiksi haetaan täysi-ikäisiä luotettavia aikuisia, joilla on aikaa ja kiinnostusta olla nuorten kanssa ja siten tukea nuorten hyvinvointia. Sosiaali-, terveys- tai kasvatusalan opintoja tai ammattipätevyyttä ei edellytä, vaikka moni tukihenkilö on ohjautunut vapaaehtoiseksi ammattinsa kautta.

”Riittää, että on aikaa ja kokee oman elämän olevan sopivan tasapainossa”, Hanna Borgelin sanoo.

Yleensä tukiparit tapaavat viikoittain tai pari kertaa kuukaudessa. Tapaamiselle asetetaan yhdessä tavoitteet, jotka kumpuavat nuoren elämästä. Tukihenkilöille maksetaan korvaus pääsymaksuista ja tapaamisten muista kuluista.

Kannattaa hakea apua, jos sitä tarvitsee.

Severi Vauhkonen

”Moni kaipaa tukihenkilöä yksinäisyyden vuoksi. On vaikka muuttanut opiskelemaan Kuopioon eikä ole lähipiiriä tukemassa. Voi myös olla arkuutta, itsetunnon tai mielenterveyden haasteita sekä sosiaalisten tilanteiden pelkoa tai taustalla kiusaamiskokemuksia”, Pauliina Timonen luettelee.

Perheen ulkopuolinen aikuinen on aarre erityisesti yksinhuoltajien perheissä ja silloin, kun lähipiirissä ei ole ketään kulkemaan nuoren rinnalla.

”Esimerkiksi kun vanhemmalla ei itsellä ole voimia tai kykyä tukea lapsen vapaa-aikaa”, Hanna Borgelin kertoo.

Timosen ja Borgelinin mukaan lapset ja nuoret arvostavat sitä, että joku aikuinen vapaaehtoisesti haluaa viettää heidän kanssaan aikaa. Säännöllisissä tapaamisissa lapsi ja nuori saa kokemuksen luotettavasta aikuisesta, joka tulee sovitusti paikalle juuri häntä varten.

Tukihenkilökoulutuksilla mukaan toimintaan

Syksyllä 2021 tukihenkilöitä kouluttavat muun muassa

  • Kuopion kaupunki 2.–3.10. Lisätiedot: kuopio.fi/tukihenkilotoiminta, Hanna Borgelin 044 718 3325, hanna.borgelin@kuopio.fi
  • Nuorten Palvelu ry 7.10. ja 9.10. Lisätiedot: zemppari.fi, Pauliina Timonen 040 487 4683, pauliina.timonen@nuortenpalvelu.fi

Lasten ja nuorten tukihenkilö- ja kaveritoimintaa järjestävät myös muut toimijat.