
Miten saada aikaiseksi hyvä saunavasta?
Mikään ei kuulu Suomen kesään yhtä erottamattomana osana kuin saunominen vastan kanssa.
Vasta vai vihta, Suomen saunaseuran jäsen ja vastanteon taitaja Juhani Lehtiranta?
”Molemmat nimitykset ovat yhtä oikeita, vaikka niistä aina välillä leikkimielisesti kiistellään. Hamina-Kokkola-linjan itäpuolella puhutaan vastasta ja länsipuolella vihdasta.”
Milloin on paras aika tehdä vasta?
”Suurin piirtein kesäkuun puolivälistä heinäkuun alkupäiviin. Tuolloin oksat ovat loppuun kehittyneet ja lehtiversot valmiit, tuoksukin on tuossa vaiheessa parhaimmillaan. Toki ajankohta riippuu myös siitä, miten pohjoisessa ollaan. Esimerkiksi Oulun korkeudella paras vastantekoaika alkaa kesäkuun lopulla. Jos vastanteon jättää myöhäisempään kesään, ovat lehdet jo kovempia ja ne irtoilevat helpommin.
Yksi vasta kestää 2–3 saunomiskertaa, kunhan sitä käyttää maltilla ja laittaa sen löylyttelyn jälkeen kuivumaan ilmavaan paikkaan.”
Voiko vastan tehdä muustakin kuin koivusta?
”Toki se on mahdollista, ja on erilaisia versioita paljon kokeiltukin. Katajasta voi tehdä vastan, mutta se täytyy ennen käyttöä huolellisesti pehmittää kuumalla vedellä, muuten neulaset pistelevät. Myös suopursua kannattaa kokeilla, se toimii yllättävän hyvin. Baltian maissa puolestaan harrastetaan tammivastoja. Suomessa se ei ole yleistynyt, koska täällä on niin vähän tammia.
Itse kuitenkin olen sitä mieltä, että ei ole koivuvastan voittanutta. Suomessa kasvaa sekä hies- että rauduskoivua ja niiden oksista voi tehdä sekoituksen. Hieskoivussa on voimakas tuoksu, mutta sen lehdet eivät ole kovin kestäviä, siksi sitä ei kannata yksinään käyttää. Pelkästä rauduskoivusta sen sijaan voi tehdä vastan.”
Miten säilöä vasta talvea varten?
”Vastan varteen sidotaan naru ja laitetaan se roikkumaan mahdollisimman kuivaan ja ilmavaan paikkaan. Sellaisia ovat esimerkiksi aitat ja vinttikomerot. Ennen saunomista vasta pehmitetään liottamalla sitä lämpöisessä vedessä.
Vastan voi myös kietoa tiiviisti tuorekelmuun ja laittaa pakkaseen. Vasta sulatetaan laittamalla se kääreineen päivineen viileään veteen.”