Nuorisotyönohjaaja Kari Kolehmainen ja Hayder Al-Sammarraie ovat tehneet Pärkissä läksyjä ja jutelleet tulevaisuuden suunnitelmista. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Koulun nuorisotilassa nuoret kohtaavat toisiaan sekä kunnan ja seurakuntien työntekijöitä

Nuorisotyönohjaaja laittaa kahvin ja teen tulille. Kun kokeet ja tehtävät on jätetty luokkaan, Siilinjärven Ahmon koulun nuoret voivat tulla Pärkkiin juttelemaan ja pelaamaan.

Siilinjärven Ahmon koulun Pärkki on erityinen kohtaamispaikka – tila, joka perustettiin kynnyksettömäksi ohjaus- ja neuvontapaikaksi kolme vuotta sitten kunnan hankkeessa. Keskusteluaiheet kumpuavat aina nuorten arjesta: milloin puhutaan harrastuksista, milloin päihteistä, milloin kesätöistä.  

”Nuoret kertovat omasta elämästään, syvällisiäkin asioita”, sanoo Jaana Niiranen. Hän tekee töitä Siilinjärven kunnassa ehkäisevän päihdetyön koordinaattorina. 

Seurakunnan nuorisotyönohjaaja Kari Kolehmainen kertoo toimivansa opiskelun tukena, kuuntelijana ja juttukaverina. Kirkon työntekijänä Kolehmainen arvostaa arjen kohtaamisia niin nuorten kuin henkilökunnan kanssa. 

Tavallisesti Pärkissä käy vähintään 20–30 nuorta. Tätä nykyä koulupäivystystä Siilinjärvellä toimii luterilaisen seurakunnan, kunnan nuorisotyön ja helluntaiseurakunnan yhteistyönä.  

Aada Rytkönen ja Nico Päiväniemi kavereineen viihtyvät Pärkissä välitunneilla. 
Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Pelataan vaikka Unoa 

”Pärkissä on rento tunnelma ja pystyy kaverien kanssa pelaamaan korttia”, Nico Päiväniemi sanoo. Hetken päästä pyöreä pöytä on täynnä Unon pelaajia ja tila on täynnä puhetta. Välillä kieli vaihtuu englanniksi.  

Nuorten mielestä yhteiset välituntitilat ovat vähässä. Moni harmittelee, jos ei ehdi tulla Pärkkiin tai kun joutuu lähtemään kesken hyvien juttujen.  

Pärkissä ohjaajat ovat olleet opiskelussa Hayder Al-Sammarraien apuna. ”Tällä on mukavaa. Voi pelata, ja olen tehnyt läksyjä Karin kanssa. Yhteiskuntaoppia”, poika sanoo. 

”Joskus täällä voi harjoitella kokeisiin, kun on hiljaista”, Aada Rytkönen kertoo. 

”Koulutyö Ahmolla toteutuu monessa rakennuksessa ja porukka voi olla hajallaan, Pärkkiin kokoonnutaan yhteen”, Kari Kolehmainen sanoo. 

Pärkissä saa myös rauhoittua ja opettajan luvalla voi tulla vaikka kesken oppitunnin.  

Nainen pöydän ääressä pelikortit kädessään, taustalla graffitiseinämaalaus
Pelipöydän ääressä kunnan työntekijä Jaana Niiranen käy nuorten kanssa hyviä keskusteluja.
Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Yhteistyö ja perinteet arvossa 

Yhteistyö koulun henkilökunnan ja seurakunnan välillä on mutkatonta. ”Nuorisotyö koulun tiloissa on tärkeää. On vain hyvä, että koulussa on paljon eri aikuisia”, sanoo terveydenhoitaja Seija Rantala

Terveydenhoitajan mukaan nuoret tarvitsevat matalankynnyksen tilaa, jossa voi vain piipahtaa. Parhaillaan 14 henkilön tilassa on jopa 40 nuorta. 

Mitä kirkon ja koulun yhteistyö on? ”Teimme seurakunnan kanssa hyvän sopimuksen yhteistyöstä. Aamunavaukset, ryhmäytykset, vierailijat, joulu- ja pääsiäiskirkot sekä yhteistyö kriisitilanteissa”, Ahmon koulun rehtori Heikki Pulkkinen luettelee. ”Teemme mielellämme kirkkovierailuja, mutta kaikille yhteiset juhlat vietämme koulun omissa tiloissa. Kulttuuriperintöä ei kuitenkaan ole tarpeen muuttaa.” 

Aamunavauksista annetaan ajateltavaa, välitunneilla jutellaan, ryhmäytyksissä luodaan ilmapiiriä, kirkoissa ja hautausmailla pysähdytään perinteen ja kirkon sanoman äärelle, ja mukana ollaan vaikka koulun kansainvälisissä projekteissa. Seurakunnan nuorisotyöntekijä on päivystänyt Ahmolla viikoittain jo vuosikymmeniä. Hyvä jatkuu edelleen.