Kirkonvartijat pitävät ovia auki

Jo neljännesvuosisadan ajan Kuopion Tuomiokirkon kirkonvartijat ovat pitäneet kirkon ovia auki silloin, kun ne muuten olisivat pysyneet kiinni.

Pieni miesjoukko käynnisti lokakuussa 1993 Kuopion tuomiokirkon kirkonvartijatoiminnan vastauksena Suomen taloushistorian syvimpään lamaan. 

”Halusimme pitää Tuomiokirkon avoinna yhden illan viikossa kenen tahansa tulla, olla ja mennä, kysyä, jutella tai olla hiljaa, kierrellä ja katsella tai istua penkissä. Pian joukkomme kasvoi viideksitoista ja on siitä pitäen pysytellyt 16-28 kokoisena”, kertoo perustajajäsen Matti Jantunen

Ensimmäisen toimintavuoden jälkeen kirkonvartijatoiminta nimettiin vuoden seurakuntateoksi.

Viime talvena kirkonvartijatoiminta täytti 25 vuotta. Tänä aikana kirkonvartijoina on toiminut kaikkiaan 64 miestä. 

”Me olemme pitäneet Tuomiokirkon ovet auki 1471 iltana yhteensä 91 746 vieraalle. Talvi- ja kesäkaudet eroavat selvästi. Oppilaitosten lukuvuosien aikana 40-100 lestadiolaisnuorta saapuu perjantai-iltaisin yhdeksän aikoihin laulamaan virsiä Sibelius-Akatemian urkuriopiskelijoiden säestyksellä – upeaa nuorisoa”, kuvaa Jantunen. 

Kaukaisia vieraita

Talvi-iltojen muiden vieraiden määrä vaihtelee säätä ja kirkkopyhiä seuraillen 1-100. Kesäiltojen vieraat taas ovat tulleet puoliksi Suomesta, puoliksi muualta maailmasta, yhteensä 51 maasta – esimerkiksi 9.6.2017 Australiasta, Bangladeshista, Kanadasta, Portugalista ja USA:sta. Kaukaisimmat vieraat ovat usein illan kohokohtia. 

Kuopion kirkonvartijatoiminnan malli ei kuitenkaan ole yleistynyt. Aloituskynnys on Jantusen mukaan korkea, tarvitaan parikymmentä sitoutunutta mukaan lähtijää. 

”Lisäksi tarvitaan keskellä kaupunkia kohoava kirkko, johon satunnainen kulkija helposti poikkeaa. Ulkomaisten vieraiden suuri osuus kertoo Kuopion Tuomiokirkon ihanteellisesta sijainnista ja hahmosta.” 

Lähimmäksi Kuopion kirkonvartiointitoimintaa tullee vapaaehtoisten ylläpitämä Tampereen Aleksanterinkirkon iltapäivätoiminta. 

Mikä on sitonut meidät kirkonvartijat tähän työhön – muutaman koko 25 vuoden ajaksi – mikä houkutellut joukkoon uusia, kun entisiä on siirtynyt tuonilmaisiin, muuttanut Kuopiosta tai jäänyt pois elämäntilanteen muuttuessa? 

”Työmme on kevyttä, sosiaalista ja erittäin palkitsevaa – vieraat kiinnostuneita, ystävällisiä ja kiitollisia avoimista ovista. Riittävän suuressa joukossa jokaiselle löydetään aikatauluun sopivat vuorot ja tarvittaessa niitä vaihdetaan. Ja tämä on niin itsestäänselvästi hyvää tekevä harrastus, että sitä ei tarvitse perustella kenellekään, ei edes itselleen. Sopisiko kirkonvartijatoiminta juuri sinulle, selviää helpoimmin kun tulet Tuomiokirkkoon perjantai-iltana, katselet ympärillesi ja laittaudut juttusille paikalla olevien kirkonvartijoiden kanssa”, houkuttelee Matti Jantunen. 

Kirkonvartijoiden perustajajäsen Tauno Silén tunnelmoi kerran että sammutettuaan vuoron päätyttyä valot kirkosta ja kynttilät alttarilta hän haluaisi oikeastaan itsekin jäädä kirkon penkille nukkumaan.