Tyttö istuu naisen sylissä keinutuolissa.
Kuva: Kaija Vuorio

Helmikuussa onnitellaan Elleniä

Eliisa ja Tuomas Girsén muistavat tarkkaan hetken, jolloin esikoisen nimestä oltiin aivan varmoja. Ellenistä tuli Ellen jo pari kuukautta ennen syntymäänsä, lomareissulla Rodoksen rannoilla. 

”Itsestään selvää oli, että nimen pitää löytyä kalenterista”, sanoo Eliisa Girsén.

Niinpä Ellenin nimipäiviä 10.2. juhlitaankin virallisesti. Tällä kertaa nimipäivästä saattaa tulla 6-vuotiaalle Ellenille pysyvä lapsuudenmuisto, sillä luvassa on matka Disney on Ice -esitykseen äidin kanssa kahdestaan.
Ellen-nimeen ei liity muuta tarinaa; se vain tuntui hyvältä ja kauniilta nimeltä. Ellenistä itsestäänkin nimi on kiva, se on helppo lausua ja hän osaa sen jo itse kirjoittaa.  

Pieneksi yllätyksekseen perhe huomasi, että vuonna 2016 suosituimmat ruotsinsuomalaiset lastennimet olivat Ellen ja Emil.

”Enpä ollut tajunnutkaan, että lapsilla on ruotsinkieliset nimet. Pikkuveli on nimittäin Emil.”

Ellenin koko nimi on Ellen Nanni Maria. Nannia ajateltiin hetken aikaan ensimmäiseksikin nimeksi. Siitä luovuttiin, koska se oli outo isä-Tuomaalle. Maria tulee äidin puolen suvusta, ja Nanniin liittyy hyvin läheinen ja tärkeä henkilö.

”Nanni on mummuni. Hän on hyvin herttainen, lämminsydäminen ja aina hymyilevä, ihana ihminen.” 

Eliisa Girsén on syntyisin Tornionjokilaaksosta ja siellä Nanni on tunnettu nimi. Ruotsalaisvaikutteita kulkeutuu siis nimien mukana.  

Ellenin lisäksi 10.2 on myös Elinan, Ellan ja Elnan nimipäivä. Nämä ovat kaikki samaa nimijuurta Elinasta, joka puolestaan on muuntuma Helenasta. Helena palautuu antiikin mytologiaan, jossa Helene oli Zeuksen tytär; katolisella kirkolla oli puolestaan kymmenkunta Helena-nimistä pyhimystä. 

Pyhimyskalenterin peruina Elinan päivää on vietetty talvi-Helenana.