Puijon Kiven myyntinäyttely, jossa paljon erilaisia hautakiviä. Esittelemässä myyntipäällikkö Marko Korhonen.
Puijon Kiven myyntinäyttelyssä voi tutustua mallien ja värien runsauteen. Kuvassa myyntipäällikkö Marko Korhonen. Kuva: Kaija Vuorio

Hautakivien huolto kuuluu omaisille – tarvittaessa apua saa ammattilaisilta

Hautakivet ovat omaisten omaisuutta ja heidän on huolehdittava myös kivien hoidosta.

Kivikin vaatii huoltoa.  Jos routa on kallistanut kiveä, sen oikaisua voi koettaa omin voimin. Hiekkaakin löytyy hautausmailta juuri tähän tarkoitukseen. Jos kiven nostoon tarvitaan nostolaitteita, maksullista palvelua saa hautaustoimelta ja kiviliikkeiltä. 

 Kultaukset tai hopeoinnit eivät kestä ikuisesti.

Puijon Kiven myyntipäällikkö Marko Korhosen mukaan koristeet ja kynttiläikkunat ovat nykyään huoltovapaita.  Jos lasi-ikkuna nokeentuu, sen voi pestä vedellä ja jos lasi menee jostakin syystä rikki, se on vaihdettavissa.

Kiven kuin kiven voi harjata veden kanssa puhtaaksi mullasta ja pölystä.  Kultaukset tai hopeoinnit eivät kestä kuitenkaan ikuisesti. Silloin voi kiviliikkeistä tilata uusintakultauksen tai koko kiven restauroinnin, jolloin tiukimmassakin istuvat jäkälät saadaan pois.

”Kiillotettu kivi on helppohoitoisin, sillä se pysyy parhaiten puhtaana”, Korhonen sanoo.

Hautakivivalikoimissa paljon värejä ja muotoja

Mustaa, harmaata, punaista, keltaisenruskeaa. Kiiltävää, mattapintaa ja rouhean hiomatonta. Neliötä, suorakaidetta, sydäntä, kaarevuutta. Lyhtyikkunoita, lasimaalauksia, pronssikoristeita, symboleita, veteraanitunnuksia. Jopa valokuva-aiheita. Tyylejä on nykyään moneen makuun.

Kiven lisäksi hautamuistomerkki voi olla lasia, puuta tai metallia. Ylipuutarhuri Miikka Väisäsen mukaan markkinoille on tullut lisäksi ulkoilmassa ruskeanoranssiksi patinoituva corten-teräs.  Mitä tahansa viritelmää ei haudoille voi pystyttää. Hautamuistomerkkiluvat myöntää hautaustoimi.

Musta kivi on kaikkein suosituin.

Huolimatta tarjottujen mallien runsaudesta hautakivitrendit muuttuvat hyvin hitaasti. Musta matkalaukkumallikin pitää hyvin pintansa. Kultauksien rinnalle on tullut uutuutena hopeointi.

”Musta kivi on silti kaikkein suosituin, sillä siinä nimet näkyvät parhaiten,” Marko Korhonen kertoo.

Kuopion Isolla hautausmaalla riesana naakat

Kuopion Ison hautausmaan erityisriesana ovat tänä keväänä olleet naakat, jotka roskaavat lennättämällä muovitavaraa. Hävitystyöhön osallistuvat lisäksi oravat, jänikset, rusakot, harakat ja varikset, niin että kynttilälyhtyjen steariinit ja leikkokukat häviävät parempiin suihin.

Hautausmaalla pesivä eläimistö on urbaani ilmiö, sillä pienemmillä ja syrjäisemmillä hautausmailla eläimistä ei ole juuri haittaa.