Kerrostalo pimeässä, ikkunoista loistaa valoa.
Kuva: Tuija Hyttinen

Asunnoton tarvitsee katon lisäksi tukea elämän hallintaan

Löytyisikö pysyvä katto pään päälle ilmojen kylmetessä? Kuopiolainen Sirkkulanpuiston toimintayhdistys auttaa niitä ihmisiä, jotka kärsivät huono-osaisuudesta ja asunnottomuudesta.

Mikä asunnottoman ihmisen elämää kuormittaa?

”Ihan ensiksi tuemme asunnottomia huolehtimaan perustarpeista: riittävästä syömisestä, nukkumisesta ja hygieniasta. Sitten tuemme elämänhallinnassa, jota haastavat päihteet, mielenterveyden ongelmat ja neuropsykiatriset erityispiirteet. Ohjaamme henkilön sosiaali- tai päihdepalveluihin. Autamme hankkimaan henkilöllisyystodistuksen ja pankkitunnukset, joita asunnon hankkimiseen tarvitaan. Riski asunnottomuuteen kasvaa, jos luottotiedoissa on merkintä, ja vuokravelka sulkee ovet useimpiin julkisen puolen asuntoihin”, kertoo Kaisa Söderlund, joka luotsaa Sirkkulanpuiston tuki- ja neuvontatyön hanketta.

Millainen on asunnottomien tilanne Kuopiossa?

”Meillä on asiakkaita vuodessa noin 100, tämän nelivuotisen hankkeen aikana 250. Puolet heistä on ollut asunnottomia ja puolta on uhannut asunnottomuus. Lisäksi on paljon pätkäasunnottomuutta. Ongelmana eivät ole vapaiden asuntojen määrä vaan vuokrataso ja ennen kaikkea erilaisten tukipalvelujen saatavuus ja myös päihteet sallivien yksiköiden vähyys. Päihteitä käyttävien vanhusten tilanne on erityisen vaikea, koska päihteet sallivaa palveluasumista ei alueellamme ole. Meidän omissa tuetun asumisen yksiköissämme on reilut 20 paikkaa. Pelkkiä yöpäivystyspaikkoja Kuopiossa on seitsemän. Kuopiolla on vetovoimaa, ja palvelujen tarve vain kasvaa.”

Miten Kuopiossa vietetään Asunnottomien yötä tänä vuonna?

”Asunnottomien yön iltana 17. lokakuuta esitämme Kuvakukossa elokuvan Mies vailla menneisyyttä, kuten 20 vuotta sitten Suomen ensimmäisessä tapahtumassa esitettiin. Lisäksi järjestämme kohtaamispaikallamme Keltsulla iltatapahtuman, jossa saa iltapalaa ja jaamme yhteistyökumppanin lahjoittamia takkeja asunnottomille. Petosella järjestämme toisen tapahtuman yhdessä ev.lut. seurakunnan, Tukikohdan ja asukasyhdistyksen kanssa”, sanoo Janne Vainikainen, joka vastaa Asunnottomien yön yhteistyöstä.