Kuuluuko Paimenen ääni?

27.9.2017

Teksti: Juhani Laurinkari

Kuva: Raija Törrönen / Itä-Suomen yliopisto

Onko kirkko uskottava, entä me kirkon jäsenet ja luottamushenkilöt? Välittämämme kuva kirkostamme on enentyvästi säröinen, rikkonainen ja muuttuvia totuuksia välittävää.

Miten ymmärrämme vaikkapa pastori Kai Sadinmaan ja muiden muutosta tavoittelevien, vaikkapa maahanmuuttajista huolta kantavien teologien näkemykset? Mihin ne pohjautuvat? Kuulostavat ainakin osin perustelluilta. Toisaalta leikkaavat syvältä kuin veitsi ja vaikuttavat aidoilta. Jokin viestien kärjistä tavoittaa koskettavasti ja ehkä haavoittavastikin.

Haemmeko jatkuvasti laumastamme uhrilampaiksi soveltuvia paneutumatta taustoihin ja syihin? Ajattelen vaikkapa kasvavaa painetta Helsingin uutta piispaa kohti. Mikä on uskottavuuden raja ja kuka sen määrittelee ja missä? Mikä on meidän luottamushenkilöiden vastuu kannanotoissamme? Entäpä kirkollisen lehdistön eettinen vastuu päätöksenteossamme, entä kirkon omien tutkijoitten?

Kuinka uskottavaa on keskustelumme sukupuolittuneista käsityksistämme pappeudesta – entä piispuudesta? Kuka asettaa kenetkin ehdolle ja millä perusteella? Kärsiikö uskottavuutemme todella siitä, jos puhumme asioista niiden oikeilla nimillä, suoraan ja avoimesti toisiamme samalla arvostaen ja aidosti kuunnellen? Tuntuuko yltiöoptimistiselta ja miksi?

Miten uskottavaa on, että heti tilaisuuden tullen – oikeastaan jo hetkeä aikaisemmin – suurin mielenkiintomme kirkossakin kohdistuu henkilökysymyksiin? Jaamme toinen toisemme milloin milläkin perusteilla uskottaviin ja vähemmän uskottaviin. Saman lauman jäseneksi näkeminen taitaa olla toiveuntamme.

Laumamme kutistuu ja antamamme todistus väljähtyy ja vääristyy. Kirkon jäseninä me olemme saman lauman jäseniä – annammeko sitä uskottavan todistuksen?

Kirjoittaja on Puijon seurakunta ja yhteisen kirkko-valtuuston varapuheenjohtaja