Työntekijät liikkuvat laajalti

Työntekijät liikkuvat laajalti

30.8.2017

Teksti: Tarja Välimäki, Männistön seurakunnan luottamushenkilö

Männistön seurakunta on väkimäärältään pienin Kuopion seurakunnista, mutta vireä ja tulevaisuuteen suuntautuva yhteisö.

Me seurakuntalaiset olemme Männistön seurakunta. Seurakunnan jäsenenä voin osallistua tai olla osallistumatta tapahtumiin, kerhoihin, luottamustehtäviin ja jumalanpalveluksiin. Monelle meistä oma seurakunta on turvasatama, jonka merkitys näkyy erityisesti juhlapyhinä ja elämän käännekohdissa. Myös tämä on sitä seurakuntaan kuulumista ja ihmiskeskeisyyttä, jota kirkossa arvostetaan.

Olemme uudistaneet seurakunnan toimintakulttuuria, niin että jokainen männistöläinen voi omalla tavallaan osallistua seurakunnan toimintaan. Männistössä on opittu tekemään töitä yhdessä työalat ylittäen. Nämä toimintakulttuurin muutokset toteuttavat onnistuneesti niitä tavoitteita, joita kirkon tulevaisuuskomitea esitti. Toiminta keskittyy Pyhän Johanneksen kirkkoon, mutta työntekijät liikkuvat koko seurakunnan alueella. Heitä voi tavata kaikkialla, missä me liikumme tai asumme.

Kuopion seurakuntien ja koko kirkon tulevaisuutta puntaroidessa puhutaan monesti tuloista ja jäsenmääristä. Molemmat ovat laskusuunnassa, eikä käännettä entiseen ole näköpiirissä.

Enää ei ole mahdollista uskoa, että seurakuntayhtymän toimintayksiköitä siirtelemällä tai organisaatiomuutoksia tekemällä voidaan jatkaa entiseen malliin. Entisaikaan ei ole paluuta. Ihmisläheisyys ja seurakuntalaisten kanssa arjessa eläminen saavat meidät kuopiolaiset tuntemaan kirkon merkitykselliseksi. Kirkon haasteet panevat ponnistelemaan, mutta lopulta uudistavat toimintaa oikeaan suuntaan.