Herättäjäjuhlilta evästä elämään yli rajojen

30.8.2017

Teksti: Seija Rytkönen ja Kaisa Viitala

Kuvat: Minna-Liisa Mathalt ja Seija Rytkönen

Nilsiän herättäjäjuhlat päättyivät polvirukoukseen ja virteen Herraa hyvää kiittäkää. Juhlien järjestäjät eli Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymä, Kuopion kaupunki ja Herättäjä-Yhdistys olivat tapahtumaan hyvin tyytyväisiä.

Herättäjäjuhlille oli tultu kauempaakin, sillä Kuopion seurakuntien ystävyysseurakunnista saapui vieraita, joille luonnon keskellä pidettävät hengelliset kesäjuhlat olivat ensimmäinen kerta. Heille suomalaisten innokkuus tulla suurella joukolla uskon äärelle näyttäytyi miellyttävänä ja mieleenpainuvana kokemuksena.

Unkarista Csepelin seurakunnasta tulleet kirkkoherra Mátyas Zólyomi vaimonsa Ildikó Zólyomine Kovácsin sekä Kincsö-tyttären kanssa olivat hyvin yllättyneitä Nilsiän juhlien ihmispaljoudesta.

”Meillä on kerran vuodessa hiippakunnalliset hengelliset päivät, joissa käy noin 1000 ihmistä. Toki luterilaiseen kirkkoonkin kuuluu vain noin 250 000 henkeä. ”

”Täällä lapsiperheetkin viihtyvät luonnon helmassa tosi mukavasti. Nautimme etenkin siitä, että liturgia oli hyvin kaunis, soittokunta oli taitava ja kuoro lauloi sointuvasti. Ehtoollisen jakaminenkin oli taitavasti järjestelty”, nosti kirkkoherra Zólyomi esille juhlien kohokohtia.

Ihmisen kokoisia puheita

Györin luterilaisesta seurakunnasta Unkarista osallistuivat Judith Kazsóki Ottné ja Zsuzsa Fekete. Naiset kehuivat kilvan herättäjäjuhlia.

”Kaikki ovat niin ystävällisiä. Ymmärrämme suomea, ja seurapuheet ovat olleet oikein hyviä. ”

Seurapuheiden koskettava anti nousi esille myös Viron Nömmen ystävyysseurakunnan Valdar, Esme ja Karl Henrik Liivelle.

”Puheet ovat olleet koskettavia ja jokapäiväiseen elämään vaikuttavia. Juhlat ovat antaneet hyvän oloa ja rauhaa. Täällä on kuullut ihmisen kokoisia puheita”, tuumaa perheen isä Valdar Liive.

Äiti Esme Liive on ollut pyhäkoulun opettajana vuosikymmeniä ja tytär on jatkanut samalla tiellä. Esmen isoisä puolestaan on ollut ystävyysseurakunnan toiminnassa mukana alusta asti.

”Virossa on hieman samanlainen herätysliike kuin körttiläisyys. Ehkä siksi näillä juhlilla oleminen tuntuu kotoisalle. Tämä oli uusi kokemus ja positiivinen yllätys. Täällä on paljon lapsia ja nuoria sekä elävää uskoa”, kuvailee Esme Liive.

Hyväntuulista ja ymmärtäväistä yhteistyötä

”Juhlia tekemässä on ollut kolmen vuoden ajan valtava joukko talkoolaisia Nilsiästä, Järvi-Kuopiosta ja koko Suomesta. Arvostan suuresti kokemaani hyväntuulista ja ymmärtäväistä yhteistyötä”, totesi Nilsiän herättäjäjuhlien juhlatoimikunnan puheenjohtaja, Järvi-Kuopion seurakunnan kirkkoherra Reijo Leino.

Myös Herättäjä-Yhdistyksen herättäjäjuhlajärjestäjä Osmo Kangas iloitsi hyvästä ja toimivasta yhteistyöstä.

”Täällä on savolaisen leppoisa henki: asiat lutviutuvat, kaikesta on voitu neuvotella. Talkoolaisissa on valtava määrä ihmisiä, jotka ovat työskennelleet juhlien hyväksi pitkään, ja aina vain jaksavat hymyillä.”

Juhlat järjestettiin yhdellä herännäisyyden ydinalueista, ja juhlien pääsihteeri Simo Korkalainen havaitsi sen runsaassa kävijämäärässä.

”Tämmöisen tapahtuman kävijäluvut ovat aina arvioita, mutta tänä vuonna pyrimme tapahtumajärjestäjien käyttämän kaavan perusteella mahdollisimman suureen tarkkuuteen.”

”Kävijämääräksi saimme 21 000, mikä on erittäin hyvä lukema. Penkkejäkin levitettiin lisää, jotta kaikki pääsivät istumaan.”

Järjestelyt toimivat hyvin, juhlakenttä oli harvinaisen kaunis ja palaute oli positiivista. Herättäjäjuhlien tärkein anti oli hengellinen sisältö. Juhlat järjestettiin tunnuksella ”Uudistat armollasi”.

”Täällä on kuultu armopuhetta, jotta mahdollisimman moni sai kokea niitä ”armon vilauksia”, joista Nilsiässä elänyt herännäisvaikuttaja Ukko-Paavo Ruotsalainen aikoinaan puhui, ja saanut uudistua ja vapautua Jumalan armon avulla”, summasi Herättäjä-Yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Juntunen.